10. maaliskuuta 2018

Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus on edelleen tabu?


Yle on uutisoinut viime aikoina naisista jotka eivät halua tehdä lapsia. Omasta tahdostaan lapsettomat naiset ovat edelleen joillekin kuin punainen vaate: Lapsettomana pysyttelevä nainen herättää raivoa.
 Myös A-studio käsitteli aihetta tiistaina. (Alkaa kohdasta 13.30, katsottavissa vielä 19 päivää.)

Vapaaehtoinen lapsettomuus on edelleen kummallisen tabu aihe. En tiedä miksi. 

Minulta on kysytty elämäni aikana lukemattomia kertoja miksi minulla ei ole lapsia ja olen saanut siitä osakseni ihmettelyä.
- Sanokaa pois vain heti, kun lapsi häiritsee teitä!  (sarjakuva vanhasta Seura-lehdestä)
 En ole koskaan halunnut lapsia. Minulla ei ole koskaan ollut vauvakuumetta. Olen itse ollut lapsi ja muistan aivan liian hyvin millaista on, kun lapsi jää ilman rakkautta ja tarvitsemaansa huomiota. Hyvä vanhemmuus on vaativaa. Äitiys olisi minulle raskasta, kun yrittäisin niin kovasti olla hyvä vanhempi. Nyt olen vastuussa vain itsestäni.

Lapset varmasti tuottavat paljon iloa ja onnea, mutta kovin monille myös unettomia öitä, ahdistuneisuutta, huolta, tyytymättömyyttä, surua, rahanmenoa ja stressiä. On esimerkiksi arvioitu, että yksi lapsi (vuonna 2013) maksaa 130 000 euroa.

Minusta elämä on ihan tarpeeksi vaikeaa ja monimutkaista ilman lapsiakin. Elämää ei voi koskaan hallita, mutta ilman lapsia se on edes hiukan hallittavampaa. Tunnen luonteenlaatuni. Tarvitsen hiljaisuutta, aikaa ja mielenrauhaa. 

Kun kerron ihmisille, etten ole koskaan erityisemmin kaivannut lapsia, minulle sanotaan: ”Mutta se on eri asia, kun tulet itse äidiksi.” Sitä riskiä en ole halunnut ottaa. Lapseen ei ole vaihto-oikeutta, jos ei sattunut tulemaan sopivaa tai muuttaisi mielensä.

Kun aikoinani pähkäilin elämänahdistustani, minulle ehdotettiin moneen otteeseen ratkaisuksi lapsen hankkimista(!). Jos elämä on valmiiksi epäharmonista, en usko että lapsi olisi parantanut tilannetta. Monet vanhemmat ihan yleisesti huokailevat, että ”odotan päivää, jolloin lapset ovat aikuisia, että saan elämäni takaisin”. 
 
"Hienossa" perheessä: - En ymmärrä, mitä hän haluaa. Lastenhoitaja on poissa, enkä minä osaa ranskaa.
Syliini on tungettu vastasyntyneitä ja sanottu: ”Piteles nyt tota vähän aika sylissäsi, niin saat vauvapölyä ja vauvatartunnan”.
Luulen, että minut on koetettu saada vain samaan riittämättömyydentunteen ja väsymyskierteen –klubiin mukaan. Kun heillä on kurjaa, muillakin täytyy olla. 

Monet vanhemmat ovat piipussa nykyelämän vaatimusten ristipaineissa. Heillä ei ole aikaa eikä voimia tehdä mitään kunnolla. Toki on onnellisia ja tasapainoisia perheitä. Iloitsen heidän puolestaan. 

Minun ei ole koskaan tarvinnut tehdä päätöstä lapsettomuudesta, se on tullut minulle aivan luonnostaan. 

Kun leikin ja touhuan lasten kanssa, minulle sanotaan, että ”sinähän olet hyvä lasten kanssa”. Eihän se, että minulla ei ole omia lapsia, tee minusta lastenvihaajaa tai kyvytöntä rakastamaan toisten lapsia. Päinvastoin. Jos maailmassa on yksikin lapsi tai nuori, joka saa kirjoittamistani kirjoista turvaa ja tukea, olen onnistunut antamaan jotain vanhemmuudesta.   

Ote Toisinnäkijän päiväkirjasta: "Siinä me, lapsettomuuden valinneet aikuiset, pohdimme, mahtavatko vanhemmat ollenkaan ymmärtää mitä kaikkea heidän pitäisi opettaa lapsilleen. Olisi paljon helpompaa, jos joku opettaisi käytännön elämästä suoriutumista järjestelmällisesti. Elämänkokemuksia ei voi periä. Lapset oppivat monia asioita vain sattumalta ja tiedostamatta, osin mallia ottamalla, mutta eikö pitäisi olla niin, että vanhemmat ottaisivat oikein asiakseen kasvattaa, opettaa ja korostaa asioita? Oli kyseessä sitten naula, verokortti tai luonnon vaaliminen. Lapsella olisi vähän paremmat eväät elämälle. Siinä missä on auton huoltokirjoja, voisi olla myös lasten huoltokirja, josta voisi tarkistaa, onko opetettu tietyt tärkeät asiat. Voisi laittaa rastin ruutuun aina kun olisi opetettu säästäväisyyttä, talouden perusteita ja kevään lintujen tunnistusta. Elämässä pääsisi jo aika pitkälle, kun osaisi laskea rahansa tarkkaan ja ymmärtäisi luonnon antaman hyvinvoinnin."