19. heinäkuuta 2014

Sääksen elämää

Eräänä iltana laitoin saunan lämpiämään. Saunomista odotellessa jäin nojailemaan rannan puuhun. Samassa puiden latvusten takaa kantautui lokin varoitushuuto. Lokki hätyytti kalasääskeä! 
Lokki ei ymmärrä että sääksi syö kalaa eikä ole lokinpoikaselle vaaraksi. Lokki näkee vain haukkalinnun muodon ja luokittelee sen vaaraksi, joten sääksi joutuu kestämään lokkien kurmuutusta syyttä suotta.

Sääksi teki nopean syöksyn kohti vedessä olevaa kalaa.



Kuuluu iso molskahdus, kun sääksen kokoinen lintu heittäytyy veteen.

Päästyään takaisin yläilmoihin, sääksi ravistelee itsensä vedestä.



Kalan saalistus ei onnistunut, jaloissa ei roiku kalaa, mutta lokki on heti kintereillä.



Sääksi hakee uudestaan korkeutta etsien samalla kalaa. Ruokaa on saatava. Pesässä on nälkäiset poikaset ja tuollainen saalistustapa verottaa emolinnun voimia.





Sääksi lähtee salamana uuteen syöksyyn.
Kameran kanssa on mahdotonta pysyä perässä.


Sinne katosi. Tämä on epätodellinen hetki.


Sitten pää ja vähän siipiä tulee näkyviin.


Tapahtumia seuratessa tulee tunne, että tuosta lintu ei millään jaksa nousta.


 



Eikä vieläkään saalista. Voi itku.



Ja taas mennään...

Voitteko kuvitella, että Suomessa, tässä ”metsien maassa”, on suuri pula jykevistä ja tukevalatvaisista puista (= avohakkuita suosiva metsätalous). Sen vuoksi Etelä-Suomessa yli 90 prosenttia sääksipareista pesii linturengastajien rakentamissa tekopesissä. Ilman vapaaehtoisten tekemää työtä sääksillä ei olisi edes tekopesiä, "luomupesistä" puhumattakaan.  
Aika karmeaa todellisuutta.

Jos haluat auttaa sääksiä, tue Sääksisäätiön toimintaa lahjoituksilla. Pienikin lahjoitus on tärkeä.

Jos haluat nähdä sääksiä, kannattaa suunnata Kangasalan Pohtiolammen Sääksikeskukseen (Huom. ennen syyskuuta! Silloin sääkset lähtevät muuttomatkalle.) Sääksikeskuksessa on lintutorni ja sieltä näkee lammelle, josta sääkset saalistavat kirjolohia. Alueen ilmatilassa on ruuhkaa, kun sääkset lähestyvät aluetta useiden kymmenien kilometrien säteeltä.