1. maaliskuuta 2016

Perhosten ystäville

Kevään tulon kunniaksi tarjous:

Tilaa itselle tai lahjaksi molemmat kirjani Irti oravanpyörästä ja Toisinnäkijän päiväkirja (postikuluineen 39 e) niin saat kaupan päälle kuusi lajia ”alhonlahtelaisia” perhospuutarhan kukan siemenpussia.

Salamyhkäinen pikkupräntti, jossa ei ole mitään salamyhkäistä: Arvo noin 15 e, mutta oikeasti perhospuutarhan arvoa ei voi mitata rahassa, hih.  Ilo on taattu. Tarjous on voimassa toistaiseksi eli niin kauan kuin siemeniä riittää. Lähetän kasvatusohjeet mukaan. Siemenet kylvetään nyt keväällä mieluiten nousevan kuun aikaan eli 7.-22.4.2016 ja 6.-22.5.2016. Nousevan eli kasvavan kuun kahden viikon aikana istutetaan kasvit, jotka kasvavat maasta ylöspäin. Juurekset ym. laskevan kuun aikaan.

Perhoskukat ovat upeita levitessään laajoiksi kasvustoiksi esim. luonnonmukaiseen puutarhaan ja joidenkin vuosien kuluttua isoiksi kasvaneita juurakoita voi jakaa ja istuttaa muualle. Kukat ja kukkapenkit lisäävät pihan monimuotoisuutta ja tuovat tosi paljon iloa.


Tämä on kuva minun villistä "kukkapenkistäni" + muutkin kuvat ovat pihaltani. Toki kukkia voi kasvattaa säntillisemminkin, mutta minusta on mukavaa kun ei ole niin nopon nuukaa: kasvit saavat levitä ja vallata alaa. Luonnossa on erilainen järjestys kuin ihmisen ajatuksissa.
Edessä punahatut, välissä kallionauhuksia, takana valtikkanauhukset. Mitähän kaikkea sieltä välistäkin tuuppaa.. mansikoita, ojakellukkaa, neidonkieltä jne. ;) Vasemmalla puuliiterin takana on päivänkakkarapelto. (Sekin on hyvä perhoskasvi, vaikkei ehkä uskois.)


Kirjatilauksen mukana tulevat seuraavien kasvien siemenet (+ kasvatusohjeet)
 ruohosipuli, palava rakkaus, iltahelokki ja kallionauhus, punahattu ja valtikkanauhus.


Näille kasveille on yhteistä se, että:
  • ne houkuttelevat sekä päivä- että yöperhosia puutarhaan ja parvekkeille. 
  • ne ovat talvenkestäviä,
  • ne ovat helppoja  kasvatettavia,
  • ne kasvavat monenlaisessa maassa ja kasvuolosuhteissa,
  • ne ovat perennoja (iltahelokki on 2-vuotinen, mutta se kylväytyy itsestään, joten se on käytännössä monivuotinen/ikuinen). Perenna tarkoittaa monivuotista puutarhakasvia = taimet nousevat maasta ja puhkeavat kasvuun seuraavina vuosina/vuosikymmeninä itsestään. 
  • lajit kukkivat eri korkuisina ja peräkanaa kesäkuulta jopa lokakuuhun asti.  

Ruohosipuli on syötävä yrtti. Jätä osa tuppaasta leikkaamatta niin sen violetit kukat houkuttelevat perhosia. Ruohosipuli herää ensimmäisten joukossa keväällä ja kukkii jo kesäkuussa. Korkeus noin 40 cm, istutusväli noin 30 cm.



Palava rakkaus (tulipunainen) kasvaa n. 70-120 cm korkeaksi. Kukkii heinä- ja elokuussa. Istutus noin 20-30 cm välein.

Perhoset (ja vieruskasvit) tekevät sen taikatempun, että kukista tulee ihan eri näköisiä riippuen perhosten väristä. :)

Iltahelokki kukkii kesä/heinäkuusta syyskuuhun. Kasvaa 40cm – 1 m korkeaksi kukaksi. Istutusväli 20-50 cm. Joskus tekee vain yhden haarautuvan varren, joskus se tekee monta vartta jolloin se kasvaa pensasmaisesti. Varret ovat täynnä keltaisia kukkia, jotka sulkeutuvat päiväksi ja aukeavat illaksi ja yöksi. 
Pimeällä kukissa on erikoinen ultraviolettiin vivahtava hohto. Pilvisenä päivänä kukat ovat enemmän auki kuin valoisana päivänä.
Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät kasvia ravintona ja rohtona mm. teenä kaikenlaisiin vaivoihin, kuten astmaattiseen yskään, vatsavaivoihin ja ulkoisesti puurohauteena ruhjeisiin.

Kallionauhus (oranssinkeltainen) kasvaa 100-120 cm korkeaksi ja leveäksi, kookas, voimakaskasvuinen ja kestävä kasvi. Kukkii elokuulta jopa lokakuuhun asti. Istutusväli n. 80 cm.


Punahattu on ihastuttava vaalean+violetinpunainen kukka, joka houkuttelee monia erilaisia hyönteisiä perhosten lisäksi. Istutusväli 30- 40 cm. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät sitä lääkkeenä moniin vaivoihin. Tunnetaan (ja myydään apteekeissa) myös nimellä Echinacea.

Valtikkanauhus (keltainen) kasvaa pystyyn n. 120–180 cm korkeaksi (runsasmultaisessa ja ravinteikkaassa maassa jopa kolmatta metriä korkeaksi) ja menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Nauhukset pitävät kosteasta maasta. Kukkii heinäkuussa kellertävin kukin ja kukinta kestää pitkälle syksyyn. Sopii esimerkiksi suurten kukkaryhmien taka-osaan. Taimien istutusväli noin 50 cm. (Huomasin vasta etten ole ottanut tästä kukasta läheltä kuvaa.)

Jos sinulla ei ole pihaa, mutta parvekkeellasi on isot (kymmenien litrojen) istutuslaatikot, kannattaa kokeilla talvehtisivatko kasvit siellä. Syksyllä juurakot voi viedä laatikoineen päivineen viileään kellariin talven ajaksi.   

Pihaomistajien kannattaa jättää kukinnat talveksi pystyyn lumen keskelle talventörröttäjiksi. Linnut tykkäävät niistä ja tulevat niille ruokailemaan. Kukkavarret katkaistaan vasta seuraavan kasvukauden alussa myöhäiskeväällä.

Jos et itse pääse kasvattelemaan, anna kirja- ja siemenkokonaisuus vaikka lahjaksi.   :) 


Kaikki kasvit ovat minulle rakkaita, mutta punahatuilla on erityinen paikka sydämessäni. Kasvatin punahattuja siemenistä vuonna 2005 hieman epäuskoisena. Ihmettelin ensimmäisen vuoden taimien kasvua ja toisena vuonna talven jälkeen vahingossa kitkin osan taimista pois, luullen niitä voikukiksi. Voi itku. Jäljelle jääneet lähtivät heinäkuussa valtavaan kasvuun enkä voinut uskoa, että sellaisista pikkuisista siemenistä ja taimista voisi tulla niin korkeita ja upeita kukkia kuin mitä niistä on tullut. On ihmeellistä miten perhoset löytävät ne heti samana päivänä, kun kukat aukeavat.  


Kukkien ja perhosten äärellä on mahdotonta olla liian kauan, niin ihania ne ovat. Joka kerta katsoo ensin, että kukilla on pari kolme perhosta. Minuutin kukkia ihmeteltyään huomaakin, että perhosia on kymmenittäin. Tämä on sama kuva kuin yllä mutta merkitsin perhoset nuolilla. Ihmisellä on kummallinen näköaisti ja eläimillä hieno taito maastoutua. :)