Taustatietoa kirjoista ja kirjailijasta

Olen 52-vuotias tietokirjailija, kustantaja, yksityisyrittäjä ja sairaanhoitaja Hämeenkyröstä, joka tunnetaan yksinkertaisen ja luonnonläheisen elämän puolestapuhujana

Synnyin Yhdysvalloissa, muutin Suomeen ja opettelin suomen kielen 7-vuotiaana. Äitini oli suomalainen, isä amerikkalainen. Työskentelin hoitoalalla 19 vuotta, joista kymmenen viimeistä vuotta sairaanhoitajana. 34-vuotiaana tein ison elämänmuutoksen, jätin kaiken vanhan taakseni ja muutin autioituneelle sukutilalle. Loin elämänmuodon, jossa lisään omavaraisuuttani ja teen vähemmän kodin ulkopuolista työtä. Tulen toimeen muutamilla sadoilla euroilla kuukaudessa. Elämäni ei ole enää suorittamista vaan rohkeutta elää omannäköistä elämää muiden ihmettelyistä välittämättä.

Kutsun isoisoisäni perustamaa seitsemän hehtaarin maatilaa luontotilaksi, koska en kasvata ruokaa tai viljele maata ainoastaan itselleni vaan luon elinmahdollisuuksia mahdollisimman monelle lajille. Luonto, villieläimet ja luonnonsuojelu ovat elämäni kantavia voimia. Elän 36 neliön talossa ja olen suojellut metsäni metsien monimuotoisuutta turvaavan METSO-ohjelman kautta.

Olen puhunut kohtuullisen ja luonnonmukaisen elämän puolesta jo vuosia ja ollut omalla tavallani tiennäyttäjä. Nykyään tällaiset elämänvalinnat ovat muuttuneet yleisemmiksi ja hyväksyttävimmiksi.

Olen kirjoittanut monivaiheisesta elämästäni viisi elämäkerrallista teosta. Haluan auttaa ja tehdä asioita helpommaksi toisille. Kirjoitan rohkaistakseni ja antaakseni esimerkkiä mielekkäämpään työhön, irtioton tekemiseen ja kohti ekologisempaa ja luonnollisempaa elämää vapaampana talouden määräysvallasta.

Saan paljon lukijapalautetta. Kirjoitukseni koetaan terapeuttisiksi ja ne ovat herättäneet paljon yhteiskunnallista keskustelua. Kolumnejani on julkaistu muun muassa Yleisradion ja Hidasta elämää -sivustoilla sekä Linnut-, Elonkehä- ja Ympäristö- ja Terveys -lehdissä.

Esikoisromaanini Rankka kutsumus, Sairaanhoitajan päiväkirja (2007) oli Tieto-Finlandia ehdokas. Minulle on myönnetty Mielenterveysseuran tunnustuspalkinto, Vuoden Toisinnäkijä tunnustus (2012) sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Kultainen sulka tunnustus (2021). 

Nemo kustannus julkaisi kaksi ensimmäistä kirjaani. Nykyään toimin omakustantajana. Kirjojen indie-julkaisut auttavat minua kirjailijana säilyttämään itsemääräämisoikeuteni, tekijänoikeuteni ja taiteellisen vapauteni. Olen onnistunut pitämään kirjani vuosikausia hengissä ja otan niistä edelleen uusintapainoksia. Kirjani aiheet tuntuvat olevan jopa ajankohtaisempia kuin ilmestyessään.

Kirjoittamisen, maatilan ja vapaaehtoistöiden lisäksi teen erilaisia projektiluonteisia töitä. Rakastan kiireettömyyttä ja luonnon rytmissä elämistä. Pysähtyminen on olennaista hyvinvoinnille. Yritän elää hetkessä ja välttää ”sitten kun” tai ”mutta kun” -elämää. Elämä on lyhyt, se tulisi elää täydesti. 

Yhteydenotot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: kaarinadavispalaute(ät)gmail.com

Kirjoihini ja blogiini liittyvässä tiedottamisessa saa käyttää vapaasti näitä kuvia.

Kirjoja on saatavilla blogini lisäksi kirjakaupoista ja isoimmista kirjoja myyvistä verkkokaupoista.

Kiitos!

**

Q & A tekstejä saa käyttää vapaasti kirjailijan esittelyssä. 

 

Miksi kirjoitat kirjoja?

Uskon että moni tuskailee nykymaailman pyörteissä ja haluaa rauhallisempaa elämää. Kirjoja kirjoittamalla voin kertoa vaihtoehtoisista tavoista elää kiireettömämpää, täysipainoisempaa ja ekologisempaa elämää. Toivon että tämän päivän puristuksissa oleva löytäisi kirjoistani vaihtoehtoja ja vapautta ja saisi toivoa raottaessaan ovea hieman uuteen ja erilaiseen näkymään.

 

Miten itse kuvailisit viimeisintä kirjaasi Linnunlaulua ja varoitushuutoja? Mistä se kertoo?

Se kertoo luonnonläheisestä elämästäni: eläimistä, luonnon kiertokulusta eri vuodenaikoina, ihmisistä, Alhonlahden arjesta – ja kaikessa mukana kulkevasta luontorakkaudesta ja luontosurusta.  Toivon että Linnunlaulua ja varoitushuutoja -kirjasta löytyy asioita, jotka saavat ihmiset pohtimaan omaa suhdettaan luontoon, seuraamaan ympäristöään tarkemmin ja sen myötä kohtelemaan itseään ja luontoa kauniimmin.

 

Millainen tulokulma sinulla on aiheeseen?

Olemme jatkuvasti osa luontoa kaikessa mitä teemme. Mutta mitä teemme? Maapallon luonnon tila on huonompi kuin koskaan aiemmin. Meneillään on kuudes sukupuuttoaalto johon ihmiset ovat pääsyyllisiä. Toiminnastamme sitä ei huomaa, jatkamme esimerkiksi kesä- ja avohakkuita, kiihtyvää rakentamista ja kuluttamiseen ja kasvuun perustuvaa elämää. Emme voi jatkaa nykymenoa, luonnosta on huolehdittava. On hyvä kysyä: oletko kuollessasi jättänyt planeetan parempaan kuntoon kuin se oli syntyessäsi?

 

Onko kirjassasi joitain ydinajatuksia tai teemoja, jotka haluaisit välittää lukijalle?

Luontoon keskittynyt mieli löytää jatkuvasti iloa, pieniä ihmeitä ja kiitollisuutta. Elämänsä parhaat hetket voi kokea vain olemalla paikallaan. Ihmiselle tekee hyvää pysähtyä, hillitä touhuamista ja kuluttamista ja tyytyä vähempään. Toivo ja luonnonsuojelu ovat parhaita vastalääkkeitä ahdistukselle.

 

Mistä kirjasi kertovat?

Kaikki kirjani ovat omaelämäkerrallisia. Elämäni on ollut merkillinen seikkailu ja kirjoissani mennään syviin vesiin, on haastavaa kiteyttää niitä muutamaan sanaan. Kertomalla omia elämäntarinoitani voimme yhdessä lukijan kanssa miettiä mitä kysymyksiä elämä heittää tiellemme ja miten voimme vastata niihin.

 

Kirjoilla on monia merkityksiä. Lukija tekee puolet kirjasta. Jos lukija lukee kirjan ajatuksella, tunteella ja soveltaa sitä omaan elämäänsä, siitä tulee lukijan omaa tarinaa, jolloin kirjalla voi olla ääretön määrä merkityksiä. Yhdelle se voi tarjota lohtua, toiselle kauhua, kolmannelle kivuliaita muistoja, neljännelle vertaistukea, viidennelle inspiraatiota ja vapautta, kuudennelle opastusta, seitsemännelle jotain muuta ja niin edelleen. Tämän lisäksi kirja voi olla joka lukukerralla samalle lukijalle erilainen.

 

Kirjani ovat kestäneet hyvin aikaa ja keräävät edelleen lukijoita. Joskus saan lukijoilta odottamattomia yhteydenottoja ja tapahtuu riemastuttavia asioita.

 

Mikä johti omakustannekirjojen kirjoittamiseen?

Kirjailija on joka tapauksessa se, joka kirjoittaa kirjan ja mainostaa kirjaa, tekee hän sitten kustannussopimuksen kustantamon kanssa tai kustantaa sen itse. Kustantamot ottavat kuitenkin noin 80 % kirjan tuotoista, joten neuvottelin kirjojeni tekijänoikeudet kustantamolta takaisin ja valmistan kirjani indie-julkaisuina. Tästä kerron laajemmin Toinen tie – tietokirjailijan elämää -kirjassani.

 

Eikö omakustanteiden tekeminen ole vaikeaa?

Ehkä vähän mutta ei se haittaa. Näin saan säilyttää itsemääräämisoikeuteni ja päätäntävallan. En tee kirjoja yksin vaan minulla on onneksi monen alan ammattilaisia apunani. Jokaisen pitää luoda oma elämänhallintasysteemi johon on tyytyväinen. Olen siinä mielessä vanha sielu, että minulla ei ole älypuhelinta enkä ole sosiaalisessa mediassa blogiani lukuun ottamatta. Blogini on sitä varten että olen netistä löydettävissä. Hyvin ihmiset ovat kirjani löytäneetkin. ISO kiitos lukijoille jotka suosittelevat kirjojani eteenpäin!