Irti oravanpyörästä


Vähemmän työtä ja enemmän elämää? Sairaanhoitaja Kaarina Davis kamppaili pitkään suorituspaineiden ja riittämättömyyden tunteen kanssa. Lopulta hän päätti etsiä tavan nauttia elämästä joka päivä eikä "sitten joskus". Päätöksestä alkoi matka kohti onnellisempaa arkea. Muutoksen myötä kaupunkiasunto vaihtui mummonmökkiin, suorittaminen seesteisempään tekemiseen ja jatkuva kiire maaseudun rauhaan. Irti oravanpyörästä kyseenalaistaa tiukkaan juurtuneita käsityksiä työstä, rahasta ja vapaudesta. Se kannustaa lukijaa pohtimaan omia valintojaan. Lämpimän huumorin ja terävien havaintojen sävyttämä teos kertoo, kuinka elämästä voi saada mielekkäämpää ja ekologisesti kestävämpää. Kaarina Davis näyttää, ettei elämänmuutokseen tarvita lottovoittoa.

Kaarina Davisin esikoisteos Rankka kutsumus – sairaanhoitajan päiväkirja herätti vilkkaan keskustelun. Kirja nimettiin Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi ja se sai Mielenterveysseuran kunniamaininnan.

"Ilman loppuun palamista en olisi ymmärtänyt muuttaa elämäntapojani sellaisiksi, että ne edistävät onneani ja terveyttäni, enkä eläisi nyt luonnon keskellä pienessä mökissä Hämeenkyrön Alhonlahdessa. Tässä kirjassa kerron valinnoista, jotka tekivät elämästäni mielekästä ja tarkoituksenmukaista - valinnoista, jotka nyt tuntuvat niin itsestään selviltä, että ihmettelen miksi en tajunnut tehdä elämänmuutosta paljon aikaisemmin."

                               Tilaa kirja! Klikkaa TÄSTÄ.

Osa lukijapalautteista ja arvosteluista:
 

"Työpaikan sohvalla alkanut kurkkua kuristava tunne seurasi Savijokea vielä jonkin aikaa, kunnes yksi kirja muutti kaiken. Työkaverin lainaama Irti oravanpyörästä muutti elämän suunnan. Kirjassa sairaanhoitaja Kaarina Davis kertoo elämänmuutoksestaan, johon kuuluivat muun muassa vanhan työn jättäminen ja muutto maalle. Kirjailijan ajatukset iskivät Savijokeen kovaa. – Aloin pohtia, tarvitsenko oikeasti kaikkea sitä, mitä pidetään itsestäänselvyytenä. Tajusin, että olin tehnyt asioita vain siksi, että niin ikään kuin kuuluu tehdä." Elina Savijoki, Ilta Sanomat 7.12.2022 

Maininta Omavarainen vegaani -blogissa 1.3.2020: "Elämäni tärkein kirja."

"Lueskelin sivuiltasi lukijapalautteita, joita olet saanut yllinkyllin ja ihan syystäkin. En yleensä ole mikään palautteenantaja, mutta tuntuu että sinun kohdalla se vain täytyy tehdä. Sattumalta löysin Irti oravanpyörästä-kirjan vanhempieni kirjahyllystä ja ahmaisin sen parissa päivässä. Rehellisesti sanottuna ei tule mieleen yhtään kirjaa lähimenneisyydestä, joka olisi samoissa mittakaavoissa vaikuttanut omaan ajatusmaailmaan. Luin kirjan keväällä ja edelleen se käy mielessä lähes päivittäin. Luetutin kirjan myös veljelläni ja hänen vaimollaan, jotka olivat yhtä innostuneita sen sanomasta. On ollut inspiroivaa suunnitella heidän kanssaan vastaavanlaista elämänmuutosta jonka sinä teit. Uskomatonta että yksi kirja saa muutettua ihmisen suhdetta elämään ja luontoon näin voimakkaasti. Kiitos mahtavasta tarinankerronnasta, faktoista, elämyksistä ja varsinkin rohkaisuista unelmien toteuttamiseen joita kirjoillasi kylvät tähän maailmaan."
 
"Irti oravanpyörästä kirja on ehdottomasti yksi parhaimmista kirjoista mitä olen koskaan lukenut."

"Kirjasi luettuani itkin. En surusta, vaan ilosta. Ilosta, koska en ole ajatusteni kanssa yksin. Toivosta, koska olet näyttänyt hienoa esimerkkiä meille, jotka emme luota sisäiseen ääneemme vielä riittävästi. Nyt tiedän, että kaikki on mahdollista kun vain riittävästi uskoo. Kiitos!"

"Haluaisin tässä samalla kiittää sinua Irti oravanpyörästä -kirjastasi. Luin sen muutama vuosi sitten ja siitä oli valtavasti apua silloisessa työ- ja elämäntilanteessa. Oivalsin avullasi, että vähemmälläkin tulee toimeen ja yksinkertaisempi elämäntapa avaa aivan uudet mahdollisuudet elämässä. Ei tarvitse jäädä murehtimaan työkuvioita tai olla väkisin vain rahan takia epämieluisassa työssä. 
Kun jatkuva stressi työn takia loppui ja asioita alkoi miettiä uudesta viitoittamastasi näkökulmasta, asioiden arvostus ja tärkeysjärjestys muuttui. Luonnosta alkoi löytyä uusia ilonaiheita, suhtautuminen turhaan kulutukseen muuttui ja itselle sopiva osa-aikainen työpaikkakin löytyi helposti.
 Kiitos kun jaoit elämänmuutostarinasi. Se on vaikuttanut ajatteluuni ja elämääni enemmän kuin mikään aiemmin lukemani elämäntaidonopus. Ja niitä on tullut tutkittua kohtuullisen paljon. Nyt kun saan kirjasi kirjahyllyyni, voin aina tarvittaessa palata niihin. Olet aikamoinen hyvien asioiden katalysaattori. :) "

"Irti oravanpyörästä –kirjan lukeminen on tehokasta masennuslääkettä. Olen itse käyttänyt sitä menestyksellisesti kirjan ilmestymisestä alkaen!"

"Sydämellinen ja syvä kiitos mieleni selkeyttämisestä. Olen lopettelemassa Irti oravanpyörästä -kirjasi lukemista. Haluan kiittää sydämeni pohjasta, että olet kirjasi kautta antanut minulle voimaa ja rohkeutta ja ennen kaikkea toivoa muutoksesta! Olen yrittänyt rakentaa onnellisuutta rakentamalla ympärilleni miellyttävää oloa ja esteettisyyttä. Mikään tavara tai materia ei ole antanut mielenrauhaa. Nyt tiedän ettei se auta epätoivooni. (…) Kirjasi muutaman ensimmäisen luvun aikana heräsin yhtäkkiä tiedostaen että jatkunut masentuneisuuteni, paha oloni, itkukohtaukset ja epätoivo, tunteeni kuulumattomuudesta mihinkään, yksinäisyys, irrallisuuden tunteet ja epätieto tulevaisuudesta ja varsinkin lapseni tulevaisuudesta on johtunut täysin asioista joita rakastan, mutta jotka minulta puuttuvat. Mitään mitä tällä hetkellä omistan ei täytä sitä kaipuuta. (…) Sinun ajatuksesi olivat kuin täysin minun päästäni, en vain itse ollut saanut niitä järkevästi yhdistettyä kaipuuseen luonnon äärelle.  (…) Arvostan että olet kirjoittanut sen kirjan, jota itse varmasti joskus aikoinaan kaipasit, kiitos!"-Nainen Keski-Suomesta-

”Kiitos hyvästä kirjasta. En muista milloin olisin viimeksi kolmessa päivässä lukenut kirjan kannesta kanteen. Olen yrittänyt etsiä internetistä tietoa omavaraistaloudesta ja siitä miten voisin hypätä pois oravanpyörästä. Vastausta en ole löytänyt. Oli kiva lukea kokemuksiasi ja ajatuksiasi. Tunnistin itseni ja totesin, että kuljen samankaltaista polkua kuin sinä olet kulkenut. Kirjasi vahvisti uskoani siitä, että voin päästä pois oravanpyörästä ja opettaa lapseni elämään toisin kuin talouskasvua tavoittelevat valtiot ja yritykset haluaisivat meidän elävän.”
-Mies Etelä-Suomesta-

"Kirjassa on viisautta, voimaa ja aitoutta joka puhuttelee. Kirjastasi löytyy vaihtoehto, mahdollisuus mielekkääseen elämään ja itsekunnioitukseen ihmisen ehdoilla."  
-Nainen Porista-

"Luin juuri kirjasi "Irti Oravanpyörästä", ja olen aivan innoissani. Aivan mieletön kirja! Olen todella iloinen, että olet kirjoittanut tuon kirjan -  se antaa meille lukijoille uskomattomasti ajateltavaa ja pohtimista mitä kannattaa uskoa kun viranomaiset ja tilastot meille jotain "todistavat". Nyt on fiilikset korkealla - jotain tästä kirjastasi varmasti seuraa, mutta missä laajuudessa, se on vielä arvoitus. Kiitos mahtavista ajatuksista ja malleista elämiseen ja kaikkea hyvää jatkossa sinne Alhonlahteen!"
-Mies Helsingistä-

"Kiitos kirjasta, luin sen melkein yhdeltä istumalta! (...) Kiitos ihanasta kirjasta, sivuistasi joissa on voimaa antavia ajatuksia ja ennenkaikkea että olet jakanut ajatuksesi ja elämäntarinasi meille kaikile luettavaksi ja opiksi!"

"Halusin vain kiittää mieltä avartavasta, rehellisestä ja elämäntapoja muuttavasta kirjasta.:) Kirjasi tuli postissa eilen, ja on aivan mahtavaa tietää, että maailmassa on kaltaisiasi ihmisiä."

"En tiedä mistä aloittaa. Varmasti ihmiset kirjoittavat sinulle paljon, kun löytävät toteuttamattomia haaveitaan kirjastasi. En ole yleensä mikään fanipostia lähettelevä tyyppi, mutta nyt halusin yrittää pukea sanoiksi edes osan ajatuksistani. Olen myös sairaanhoitaja ja koin samaa sisäistä ristiriitaa; hurjaa arvoista tinkimistä […] Teen lyhennettyä työaikaa. Vielä on hieman keksimistä miten saa rahan riittämään suurelle perheelle, mutta kirjasi loi toivoa! Olen kotona halunnut koko ajan mennä ekologisempaan suuntaan. […]Kirjassasi oli niin hienoa se, että taistelit tiesi sinne sisimpäsi näyttämään suuntaan, et luopunut omasta ajattelustasi missään vaiheessa ja uskalsit ajatella omilla aivoillasi."

"Kiitos, kiitos, kiitos.
Kohta 26-vuotiaana olen käynyt läpi uupumuksen, masennuksen ja sen kaikki pienet ja suuret lieve-ilmiöt. Ajatus itsensä lähelle pääsemisestä, rauhoittumisesta, luonnon kanssa sopusoinnussa elämisestä on säännöllisen epäsäännöllisesti vallannut mieleni.
Vallannut mieleni lausein:
"jos voisin"
"jos olisi mahdollisuus"
Viimeistään kun luin kirjasi, Irti oravanpyörästä, tajusin, että sitä mahdollisuutta ei kukaan tule minulle tarjottimella eteen kantamaan eikä se tapahdu itsestään.
Olen hyvällä tiellä ja nyt paljon varmempi siitä, että etsivä löytää perille vaikka siihen vielä menisikin aikaa. Kiitos rohkeudestasi, annoit rohkeutta myös minulle."


 "Olen tehnyt itse samantyylisen elämänmuutoksen kuin sinäkin. Jätin vuosi sitten virkani ja perustin yrityksen. Ei ole enää työmatkoja, en tarvitse autoa, olen lakannut tilaamasta lehtiä ja lukemasta mainoksia, yksinkertaistan koko ajan elämääni, tulen toimeen pienemmillä tuloilla ja silti rahaa säästyy jatkuvasti, pyrin mieluummin vähentämään tavaraa kuin keräämään sitä lisää. Viimeksi päätin, että pyrin hankkimaan tarvitsemani pääasiassa kirpputoreilta ja tuunaamaan itselleni mieleiseksi. Vaikka olen tehnyt paljon saattaakseni elämääni mielekkäämmäksi ja kyetäkseni paremmin olemaan äiti lapselleni, kirjasi lukeminen tuntuu avartavalta ja palauttaa itseäni entistä enemmän perusasioiden äärelle. On mielenkiintoista kuinka asioilla on tapana järjestyä, kun kuuntelee sydämen ääntä ja toimii, niin kuin kokee oikeaksi. Kiitos kun kirjoitit kirjasi! Toivon kaikkea hyvää sinulle!"

"Luin kirjasi irtiotosta (kaksi kertaa peräkkäin). Sanoinkuvaamattoman hyvä tunne huomata, että jollain on niin samanlaisia ajatuksia elämästä. Vuosia yritin sopia "yleisesti hyväksyttyyn" muottiin, vuosia olen yrittänyt rakentaa omaa muottia. Kiitos Sinulle, sain kokemuksistasi rohkeutta. Muutos tulee viemään aikaa, onni tuli jo muutospäätöksen myötä. :)"

”Halusin kiittää sinua kirjastasi. Opiskelen tällä hetkellä minulle aivan väärällä alalla. Rohkeutesi innostamana olen päättänyt hakea opiskelemaan kirjastonhoitajaksi ensi keväänä. Voisi sanoa, että kirjasi on muuttanut sekä minun, että äitini ja siskoni elämää parempaan suuntaan. Etenen vielä pienin askelin, mutta uskon että päättäväisyydellä (ja kirjasi avulla) voin muuttaa elämääni ekologisemmaksi, rauhallisemmaksi ja onnellisempaan suuntaan.” 
-21-vuotias nainen-

”Sain juuri loppuun kirjasi Irti oravanpyörästä ja haluan kiittää miellyttävästä lukukokemuksesta. Oli (ki)innostavaa lukea elämänmuutoksestasi sekä niistä pohdinnoista ja haasteista, joita siihen on matkan varrella liittynyt. Itse heräsin miettimään elämän yksinkertaistamista ja luonnonmukaistamista pari vuotta sitten silloisen työpaikkani yt-neuvottelujen myötä. Pähkäily kytee edelleen ja kirjasi herätti lisää ajatuksia, piti pariin otteeseen lukea sitä ääneen miehellenikin. Varsinkin Lopuksi -kappaleessa oli monta kaunista ja koskettavaa lausetta luonnosta, rohkeudesta ja onnellisuudesta.”  
-Nainen Pirkanmaalta-

”Kiitos mielenkiintoisesta elämäntarinastasi, joka kirjasta huokuu läpi. Irtiottosi kuulostaa loistavalta ja kirjasi oli hyvä.”  
-Nainen pääkaupunkiseudulta-

”Kiitos sinulle Kaarina mahtavista kirjoista ja hyvistä ideoista! Puhut juuri niiden tärkeiden asioiden puolesta, joita jokaisen meistä pitäisi vaalia. Luen nyt kuukausien tauon jälkeen toistamiseen Irti oravanpyörästä kirjaa. Mietin edelleen miten toteuttaa samoja asioita omassa elämässäni - kaikki on kiinni valinnoista.”

”Luin kirjasi "Irti oravanpyörästä" ja nyt seuraan blogiasi mielenkiinnolla. Tarinasi on niin inspiroiva! Itse olen nuori ja haaveilen tulevaisuudesta ilman oravanpyörään joutumista. Vaikka se välillä tuntuu mahdottomalta toteuttaa, saan toivoa sinun kaltaistesi ihmisten ansiosta. Ehkä se onkin mahdollista! Kiitos, että jaoit kokemuksesi.”

”Yöpöydälleni alkoi kasautua kirjoja, jotka kertovat siitä, miten nykyisessä elämänmenossa voisi hidastaa tahtia. Kirjasi "Irti oravanpyörästä" oli tässä keskeisessä roolissa. Sen lukeminen oli kuin virvoittava lähde - eritoten siksi, että se päättyi hyppyyn vapauteen. Kirjasi on äärimmäisen tärkeä kannanotto ajankohtaiseen työkulttuuriin ja menoon, jossa elämme. Olen nyt itse jäämässä vuorotteluvapaalle ja etsin mummonmökkiä, jota voisin remontoida. Tuhannet kiitokset kirjastasi ja julki lausutuista ajatuksistasi, jotka auttoivat ajattelussa kohti henkisen virkistymisen tavoitetta!”

”Luin kirjasi viikonloppuna ja täytyy vielä erikseen kiittää! Mitään näin mielenkiintoista en ole aikoihin saanut käsiini ja ihan harmitti, kun kirjasi loppui!”

”Kiitos kirjasta, joka sai minut muuttamaan tapojani, joten kauttasi opetan tavat myös lapsilleni.”

 "Tuhannet kiitokset Irti oravanpyörästä -kirjan kirjoittamisesta! Toivon, että voisin jonakin päivänä olla yhtä rohkea kuin sinä! Liian usein hukkaan aikaani valittamalla. Murehtimalla sitä että tunnen itseni erilaiseksi. Joukkoon kuulumattomaksi. Kyse ei ole siitä, etten tietäisi olevani oikeassa. Joskus on vain liian raskasta olla se, joka muistuttaa ihmisiä elämäntyylimme kestämättömyydestä.  Oli tärkeää, että nostit esille suomalaisen metsähoidon todellisuuden. Se on asia, josta monet eivät ole edes kuullet täällä kaupungissa. Kiitos vielä kerran, että olet esimerkilläsi antanut minulle taas hiukan lisää voimia jatkaa omalla tielläni!"

"Kiitos ihanasta kirjastasi "Irti oravanpyörästä". Luettuani sen,koin aivan upean tunteen: en ole yksin, minunlaisia ihmisiä on olemassa muitakin! Jippii!! Olen pitkän aikaa luullut olevani joku friikki kun en oikein istu nykyaikaan ja haluan elää luonnonmukaisesti ja yksinkertaisesti. Ilman raivostuttavaa kiirettä ja hössötystä! Olen myös kokenut, että olen levoton ja ahdistunut, mutta en ole osannut oikein paikantaa mistä se johtuu, kunnes luin kirjasi. Sain tavallaan hyväksynnän omalle tavalleni elää"
-Nainen Pohjois-Suomesta

"Olet osannut pukea sanoiksi ja kokonaiseksi kirjaksi ne ajatukset joita olen pyöritellyt pitkin matkaa. Ennen kaikkea sait mieheni heräämään ja haluamaan omaa Alhonlahtea omavaraistuotantoineen. Kiitos siitä!! Kirjaa lukiessani oli hienoa saada tuntea kuinka joku voi rakastaa yhtä syvästi luontoa ja olla yhtä haltioissaan pienistäkin asioista kuin itse."
-Nainen Länsi-Suomesta

"Olen sitä mieltä, että kirjasi pitäisi saada pakolliseksi luettavaksi kouluihin."
-Mies Pirkanmaalta

"Kiitos todella paljon kirjastasi. Luin jo aikanaan Rankka kutsumus-kirjasi ja se oli niin tarpeellinen kirja julkaista kuin ikinä voi olla. Tämä Oravanpyörä -kirja on muuttanut minun elämäni. Avasit lopullisesti silmäni, vaikka jo olin mielestäni ekoihminen ennestäänkinkin. Kiitos kaunis kirjastasi, et varmasti tiedä kuinka suuri merkitys sillä minulle oli koska sitä en voi sanoiksi pukea, mutta se muutti maailmani ja juuri sinne suuntaan mihin pitikin."
-Nainen pääkaupunkiseudulta

"Lämmin kiitos kirjastasi Irti oravanpyörästä. Luin sen heti saatuani ahmaisemalla, ja nyt uudestaan hitaammin pohdiskellen. Hieno ja kaunis kirja! Upeita ajatuksia! Kirja on hauska ja ajatuksia herättävä."
–Nainen Etelä-Suomesta-

"Ostin oravanpyörä kirjasi huhtikuussa ja olen lukenut se melko monta kertaa. Tiedostan, että en ole yksin ajatusteni kanssa. Meitä on todella monia samoin ajattelevia. Pitää vain tiedostaa, että teemme oikein. Olet rohkea ihminen, jatka samaa rataa." 
-Mies Pohjois-Suomesta


”Kirjasi Irti oravanpyörästä oli tosi hyvä! Nauroin monet kerrat sitä lukiessani, varsinkin ihmettelysi perunoiden kanssa oli lystikästä luettavaa. Mutta vakavasti ottaen kirjasi oli selkeä esimerkki siitä että kaikki riippuu omista valinnoista ja että oravanpyörästä irroittautuminen on oikeasti mahdollista.”
-Nainen Pohjanmaalta

”Kirjasi on herättävä teos. Arjen asioita, joita ohittelee sen kummemmin syventymättä. Osaat sanoa asioita niin kansankielisesti. Kiitos siitä. Uskon että moni ihminen saa tästä "herätyksen". Pikkuhiljaa opitaan täälläkin. Lähdenkin tästä katselemaan palstojani.”
– Nainen Pirkanmaalta

”Kiitokset mielenkiintoisesta lukuelämyksestä kirjastasi Irti oravanpyörästä. Täytyy myöntää että olet rohkea tyttö kun olet uskaltanut lähteä tavallaan uudisraivaajaksi takaisin entiselle kesäpaikallesi(...) Kannattaa ainakin olla varovainen kirveen ja muidenkin työkalujen kanssa. (..) Vanhempani muuttivat lähemmäksi taajamaa ja täytyy myöntää että itse olisin mieluummin asunut siellä entisessä paikassa lähempänä luontoa.” 
- Mies Espoosta-

”Luin =ahmin kirjasi kahdessa päivässä ja siinä oli todella paljon samoja ajatuksia, joita omassa päässänikin pyörii ja myös todella paljon sellaista, jota en ollut edes ajatellut, mutta nyt ajattelen :-) Uskon, että moni kaipaa hidastamista, johon kirjasi todellakin antaa ajatuksia, faktaa ja rohkeutta. Kiitos, että jaat ajatuksiasi meidän kaikkien kanssa. :-)”
- Nainen Pirkanmaalta

”Kiitos upeasta ja mahtavasta kirjasta! Se avasi silmäni! Rupesin ajattelemaan miten riippuvaisia olemme luonnon hyvinvoinnista ja miten järjettömäksi elämämme on muodostunut.”
- Nainen Itä-Suomesta

”Tämä kirja on raikasta luettavaa. Sairaanhoitaja Kaarina Davis on tehnyt sen, mistä moni haaveilee, hypännyt pois oravanpyörästä. Kirja on yhdistelmä omaelämäkertaa ja käytännön ohjeita pyörityksestä irtaantumiseen. Davis kertoo avoimesti ratkaisunsa taustoista ja tekemästään ajatustyöstä. … Davis elää kuten puhuu, ja kirja kannustaa lukijaa pohtimaan omia valintojaan.”
– Jaana-Mirjam Mustavuori, Helsingin Sanomat 19.7.2010

”Kirja herättää pohtimaan kulutuskeskeisen elämäntyylin mielekkyyttä.”
– Hanne Kauppinen, Painonvartijat-lehti 6/10

”Irti oravapyörästä kuvaa uskottavasti ja koomisestikin umpikaupunkilaisen asettautumista pikkutilalle.”
– Tarja Halla, Maaseudun tulevaisuus 20.8.2010

"Sen lisäksi, että Davis kertoo oman tarinansa, hänen kirjansa on myös mainio ABC-opas vastaavanlaista eloa haikaileville. Davis antaa vinkkejä taloudenpitoon, roinan raivaukseen, jätehuoltoon, luomuviljelyyn, puutarhan- ja metsänhoitoon, klapisavottaan ja ekologisen huussin pitoon. Kerrontaa ryydittävät faktat, kokemus, havainnot ja huumori. Elämäniloa on pakko ahmia."
-Tarja Västilä, Telma-lehti-


Hidasta elämää -sivuston arvio löytyy TÄÄLTÄ.
 
Virve Fredmanin kirja-arvostelu.