21. elokuuta 2015

Näin pääset kirvoista eroon

Yritän purkaa palautesähköpostisumaa meili kerrallaan, mutten ikinä pääse niitä kaikkia läpi (Sorry, yritys hyvä kymmenen silti)...
Kirvat ja nokkonen.

Kysymys: Haluaisin tietää mitä teet jos kasveihisi ilmaantuu kirvoja? Itse suihkuttelin tänään herneitä mäntysuopavedellä mutta en tiedä onko se paras tapa torjua kirvoja.

Vastaus: Minä en tee mitään.  :) Kirvoja on ollut niin vähänlaisesti, ettei se haittaa minun puolestani meininkiä.

Kirvat ovat aina oire jostakin. Kirvojen torjunta on tällöin vain oireidenhoitoa eikä ratkaise ongelmaa, joka houkuttelee kirvat. Kirvat tykkäävät kasvien väkevöityneestä solunesteestä eli kasvisi todennäköisesti kärsivät maaperän kuivuudesta ja paikan paahteisuudesta. Kasveilla on jano.

Ongelmanratkaisu on kastella kasveja vedellä ja hoitaa maata. Katemateriaalit ja komposti pitävät maan kosteana kuivinakin aikoina. Kun kasvit saavat vettä (ja samalla vaikkapa ravinnebuustin), ne alkavat kasvaa paremmin ja pystyvät itse puolustautumaan kirvoja vastaan.

Jos kasvisi ovat kasvihuoneessa, voit huviksesi yrittää siirtää leppäkerttuja sinne. Leppäkerttu on ”biologinen torjuntaeliö” ja ne syövät mm. kirvoja (siksi leppäkerttu on luomun tuotemerkki). Voitteko kuvitella, että torjuntaeliöitäkin myydään? Kaikella sitä voikin bisnestä tehdä. Parempi tietysti kuin myrkkyjen käyttäminen. .

Laimennettu mäntysuopavesi tappaa mm. leppäkertun toukkia.

Helou kirvat, hier ai kam. Olen suloinen peto.
Eli: hoida aina perustaa ja syytä (maaperää), älä oireita. Vertauksena: on turha napsia päänsärkyyn särkylääkkeitä, jos päänsäryn aiheuttaa korkea verenpaine. Silloin on saatava verenpaine tasoittumaan eli hoidettava koko ihmistä.
(Huom. tämä ei ole mitään kiveen hakattua juttua, vaan näin minä asiat näen.)