20. elokuuta 2015

Näin keräät sipulin siemenet

Kysymys: Minulla on sipulissa nyt semmoinen siemenvana mistä kirjoitit. Mitä sille tehdään? Se on jo auennut osittain. Otetaanko ne siemenet siitä pois ja miten ne säilötään talven yli? Kiitos jo etukäteen jos ehdit vastata :) Milloin uusi kirja tulee ?

Vastaus: Kiitos viestistäsi. Tässä pari kuvaa ja neuvoa. Toivottavasti niistä on apua. :)Tässä on kuva sipulin kukkavanasta. Kukka on vasta aukeamassa eikä siemeniä ole syntynyt vielä. Kun pölyttäjät ovat pölyttäneet kukan, siemenet alkavat hiljalleen muodostua ”kukan pohjalle”. Joskus kukinta menee niin myöhään, etteivät siemenet ehdi kypsyä (ne jäävät vihreiksi ja kosteiksi). Älä kerää sellaisia.


Kukkavana muuttuu viikkojen kuluessa tämännäköiseksi siemenkodaksi. 
Parhaat siemenet saa aikaisin kukkineista voimakkaista kasveista. Siemenkodan on oltava kellertävä, siemenet kovia, tummia ja valmiina varisemaan maahan (= tuleentuneita). Siemenet kerätään kuivalla säällä.
Minä olen kerännyt siemenet kirjekuoreen, jonka siirrän ilmavaan paikkaan kuivamaan vielä pariksi viikoksi (jona aikana kaikki hämähäkit ja pikkuöttiäiset ehtivät paeta pois). Ravistelen kirjekuorta/siemeniä välillä. Jos kerätyt siemenet on isompia (esim. krassi tai härkäpapu), ne voi levittää esim. sanomalehden päälle kuivumaan ja siemeniä voi käännellä välillä. Siemeniä ei saa kuivata esim. kuivurissa, koska siemen vahingoittuu yli 40 asteen lämmössä.

Olen varastoinut siemenet piirongin laatikossa kuistin kuivassa ja viileässä lämpötilassa (n. +15 C) talven yli. Jos säilytyslämpötila vaihtelee paljon, siemenpussin voi pakata vielä muovipussiin, joka pitää kosteuden poissa. (Siemenet on hyvä säilyttää paikassa jonne hiiret eivät pääse.) Siemenet säilyvät ja itävät vuosien ajan, mutta korkein itävyys on ensimmäisenä ja sitä seuraavina 3-4 vuonna. Muista merkitä kirjekuoreen mikä laji ja minkä vuoden siemenet on kyseessä. 

Seuraavasta kirjasta: Kiitos kysymästä, uudesta kirjasta en osaa sanoa. Ideoita on moneen kirjaan, mutta elämä on ollut aika kummallista viime aikoina. Kirjaprojektit ovat jääneet taka-alalle. Myyn edelleen Toisinnäkijän päiväkirjaa ja Irti oravanpyörästä -kirjoja ja koetan pitää niitä hengissä (varmaan niin kauan kuin minussakin henki pihisee, heh), koska uskon, että kirjojen sanomat ovat entistäkin ajankohtaisempia.  

Jos koet että kirjoistani on ollut apua ja haluat auttaa minua saamaan mm. a) elantoa, b) tilaa kotiini (kirjalaatikot vievät kiitettävän tilan pikkuisesta kämpästäni) ja c) viestiä eteenpäin ihmisille toisenlaisista näkökulmista ja elämää helpottavista ratkaisuista, lähetän enemmän kuin mielelläni kirjojani maailmalle. Kirjatilaukset onnistuvat TÄMÄN linkin takaa. Kiitos! :)