21. maaliskuuta 2011

Toiveikas pimeys


WWF:n järjestämää Earth Hour -tuntia vietetään Suomessa 26.3.2011 klo 20.30–21.30 paikallista aikaa. Earth hour on maailmanlaajuinen ilmastotempaus, jossa miljoonat ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele ilmaston ja ympäristön puolesta.

Kaikkiaan 130 maata on ilmoittanut osallistuvansa tempaukseen. Monet kuuluisat maamerkit sammuttavat valonsa Earth Hour -tunnin ajaksi muun muassa Ruotsin kuninkaanlinna, Eiffel-torni Pariisissa, Intian portti Delhissä, Kristus-patsas Rio de Janeirossa ja Taipei 101 -torni Taiwanissa. Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingin tuomiokirkosta, kansallisteatterista ja Tampereen tuomiokirkosta.

Ihmiset ympäri maailman ovat tehneet Earth Hour -lupauksia ilmaston puolesta. Moni on luvannut jatkaa valojen sammutusta tapahtuman jälkeen ja pidentää aikaa tunnista kahteen, käyttää kestokasseja kauppareissuilla, kompostoida ja kierrättää jätteitään. Muun muassa Sydney Australiassa, Shenyang Kiinassa ja Malmö Ruotsissa ovat sitoutuneet konkreettisiin toimiin kestävämmän yhteiskunnan edistämiseksi. Sydneyssä aiotaan rakentaa pyöräilyreittejä ja siirtyä katu- ja puistovalaistuksessa LED-tekniikkaan. Shenyangin kaupunki Kiinassa on asettanut tavoitteeksi metsittää uudelleen 38 000 hehtaaria maata aavikoitumisen estämiseksi. Ruotsissa virallinen Earth Hour -pääkaupunki Malmö puolestaan kaavailee siirtyvänsä käyttämään 100 prosenttisesti uusiutuvia energiamuotoja vuoteen 2030 mennessä.

Hmm, mitähän kotikuntani Hämeenkyrö on luvannut tehdä? Minä lupaan jatkaa yksinkertaisemman ja ekologisemman elämäntavan puolesta puhumista.

Kummastuttaa, kun esimerkiksi ydinvoima-asiat ja energiapolitiikka on tapetilla, miksei meitä kehoteta säästämään sähköä, jolloin sähköntuotantoa tarvittaisiin vähemmän. Keskustellessani ihmisten kanssa vähempään tyytymisestä jotkut sanovat ettei se mitään auta: ”Ei yhdellä ihmisellä ole vaikutusta. Eikä edes kaikkien suomalaistenkaan panos vaikuttaisi mitään maailmanlaajuisesti.”
Ehkä sanovat noin, koska elämän kulutustottumusten muuttaminen voi tuntua liian vaikealta. Puolustautumalla heidän ei tarvitse luopua villiintyneestä kulutuksestaan.

Liian helposti unohdetaan miten valtava merkitys sillä on yksilölle itselleen, kun elämä muuttuu mielekkäämmäksi.  Pienillä puroilla ON merkitystä, yhdessä niistä koostuu iso virta. Valojen sammuttaminen tunniksi ei vaadi ihmeitä, mutta on hieno osoitus siitä, mitä pystymme tekemään yhdessä, jos vain haluamme.


Viime keväänä järjestetty Earth Hour 2010 tempaukseen osallistui jopa 4000 kaupunkia 126 maasta. Mukana oli lähes miljardi yksityishenkilöä sekä lukuisia yrityksiä, oppilaitoksia ja muita organisaatioita.  Suomessa vuonna 2009 valojensammutuskampanja säästi sähköä sata megawattituntia. Määrä vastaa reilun 30 000 asukkaan kaupungin tarpeita tunnin aikana – esimerkiksi Rauman, Järvenpään, Keravan tai Kajaanin kotitalouksien verran.

Mitä sinä lupaat tehdä?