27. helmikuuta 2018

Verho ei ole vain sisustuselementti vaan lämpöeriste



Minulla on tapana tallentaa erilaisia tekstejä tai tietoja, mutta liian harvoin muistan merkitä kenen tekstistä on kyse. Seuraava teksti on kuitenkin Panu Kailan Talotohtori-kirjasta. Sopii hyvin näihin pakkaskeleihin ja pientaloasujan mietteisiin. 
Ihminen kokee lämpösäteilyn erityisen miellyttävänä lämpimyyden muotona – muistellaan vaikka kevätaurinkoa. Samoin nuotion ääressä on ihanan lämmintä, vaikkei tulenliekki ulkoilmaa paljon lämmitäkään. Saksalaisen tutkimuksen mukaan ihminen kokee yhtä miellyttäviksi avotakalla lämmitetyn huoneen, jossa on + 16 astetta, kaakeliuunilla lämmitetyn huoneen, jossa on + 18 astetta ja keskuslämmityshuoneen, jossa on + 20 astetta. Huoneen lämpöasteet ovat kalliita ja sitä kalliimpia mitä korkeammasta lämmöstä on kyse, joten lämmitystavan valinta voi säästää mukavia summia.

Vastaavasti ihosta kylmää pintaa kohti tapahtuva lämpösäteily aiheuttaa vedon tunneta vaikka mitään ilman liikettä ei olisikaan. Talvella on koleaa istua työskentelemässä suuren ikkunan ääressä vaikka huone olisikin lämmin – tässä tapauksessa kannattaa mieluummin nostaa ikkunan pintalämpötilaa asentamalla siihen kolmas lasi kuin korottaa huonelämpötilaa. (...) Lasien välissä oleva sälekaihdin jakaa ilmatilan kahtia ja vastaa lähes kolmatta lasia.

Kaikki ilman liikettä häiritsevät esteet parantavat ikkunan eristyskykyä. Verhon vetäminen ikkunan eteen auttaa. Entisaikaan oli juuri sen vuoksi raskaat talviverhot (ja talvimatot) ja verhot laitettiin aina yöksi kiinni.