25. toukokuuta 2017

Kevään kasvoja, luonto hymyilee


Tänään on haelghi eli pyhätorstai (40 päivää pääsiäisestä) Vanhan kansan mielestä päivä oli niin pyhä että ”ei kasva ruoho maassa, ei lehti puussa eivätkä kuninkaan myllyt pyöri eikä linnut kortta liikuta.”

Viikko sitten oli 18.5. Erkin päivä. Silloin kerään kalenterin väliin koivunlehden osoittamaan kunkin vuoden kevään edistymistä. Tämän vuoden lehti oli silmu.

Sammakot ovat kuteneet tänä vuonna kahdessa aallossa. Toiset kulkevat jo vapaina nutipäinä, toiset ovat vasta irtautumassa kudustaan. Veden lämpötila ja ravintotekijät vaikuttavat siihen kuinka nopeasti sammakonpoikaset kehittyvät. Sammakonpoikanen syö kutupallon ympäriltään, sitten isossa kutupallossa olevat nutipäät syövät yhdessä itsensä vapauteen. Joskus kutuun jää eristyneitä valkoisia homepalloja kun munat eivät ole kehittyneet nutipäiksi.
Vesimittarit ovat joviaaleja ”Jessejä” ja liikkuvat vetten päällä.

Tyrnin kukinnot ja leppäpirkot.

Punaisen viinimarjan kukinnot saattavat jäädä kiireisemmältä huomaamatta.

Vaahterankukilla käy valtaisa kuhina ja pörinä...

--- ja samalla valmistuu tulevan syksyn vaahteransiemeniä.


Huomenna ilmestyy taas uusi Linnut-lehti. Siinä on kolumnini Enempi parempi, jossa pohdin lintutiheyksiä Tai harvuuksia. Suomessa on paljon tilaa. Silti meillä on verraten vähän paikkoja, jossa lintuja saisivat elää tiheästi. Luonnoneläimet noteeraavat välittömästi ihmisten kunnioituksen ja auttavaisuuden. Tämä kuva on Lempäälän Ahtialanjärveltä, jossa linnut toivotetaan enemmän kuin lämpimästi tervetulleiksi.   
Nautinnollista kevätkesää kaikille! "Äly"puhelimet ja laitteet kiiruusti kiinni ja ulos luontoon avoimin aistein.  💚😍