12. kesäkuuta 2021

Tarvitsemme enemmän hyviä uutisia

 

Tämä sarjakuva kiteyttää hyvin mitä yleensä tunnen, kun seuraan uutisointia. Turhauttaa suunnattomasti, kun päättäjät eivät tee tarpeeksi luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Siksi en ollut uskoa korviani, kun kuuntelin uutisia keskiviikkona. Piti oikein miettiä onko aprillipäivä vai mätäkuu, kun ensiksi ilmoitettiin, että EU-parlamentti vaatii tiukkaa lainsäädäntöä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Kolmasosa Euroopan pinta-alasta tulisi palauttaa luonnontilaiseksi ja EU-jäsenmaiden tulisi asettaa tiukat suojelutavoitteet metsille ja välttää avohakkuita. Että sellainenkin päivä tuli, että avohakkuiden välttämiseen kehotetaan. Kukapa olisi uskonut.

Heti perään kerrottiin toisesta toivoa antavasta uutisesta, että susien määrä on kasvanut.

Tulisipa muutos parempaan nopeammin kuin pessimistisenä kuvittelen siinä menevän ja hyviä uutisia tulisi useammin kuin harvoin.

 

On olemassa sellainen sanonta, että jos ihmiset keskittyisivät elämän todella tärkeisiin asioihin, tulisi pula onkivavoista ja sienimetsistä.

Jos ihmiset keskittyisivät elämän todella tärkeisiin asioihin, luonnon kirjon vaaliminen ja kestävästi eläminen olisi osa normaalia arkeamme. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on jopa isompi kysymys kuin ilmastonmuutos. Luontokadon hillitsemiseksi tarvitaan iso asennemuutos.

Yle Areenalla on katsottavissa Pelastakaa mehiläiset -dokumentti. Siinä näytetään kuinka omassa toiminnassa on muutoksen siemen. Jokainen voi auttaa mehiläisiä ja luontoa hyvin yksinkertaisilla tavoilla. 

Eliölajit tarvitsevat sopivia elinympäristöjä. Tankkaus- ja varapaikkoja tarjoava elinympäristö ehkäisee sukupuuttoja. Kukkaketoja voi luoda kaupunkeihin, omalle pihalle ja parvekkeille. Parasta siinä on se, että parempaa syntyy vähemmällä vaivalla: jättää vain nurmikkonsa – tai edes osan siitä – leikkaamatta.

Tässä aiheeseen liittyviä ajatuksiani vuosien takaa:

”Omakotitalossa asuessani työskentelin keskimäärin kuusitoista tuntia eli kaksi kahdeksan tunnin työpäivää kesässä nurmikkoni parissa, eikä pihani edes ollut kovin suuri. Kaksi kesäpäivää tein jotain epämieluisaa. Mietin, kuinka paljon arvostin vapaapäiviäni varsinkin kesällä. Tajusin, että jos joku sanoisi minulle: ”Nyt voit ajaa koko kesän nurmikkosi yhteen putkeen, eikä se enää loppukesästä kasva ja ole vaivoinasi”, se tarkoittaisi, että minun pitäisi ajaa koko viikonloppuvapaani nurmikkoa. (…)

Olemme oppineet, että lyhyeksi ajettu pihanurmi on siisti ja kaunis. Kauneus on kuitenkin muuttunut tämän katsojan silmässä. Minusta nurmikot ovat rumia. Ne ovat täysin epätarkoituksenmukaisia. Tuntuu aivan hullulta tuhlata aikaa tuottamattomaan, luontoa köyhdyttävään toimintaan ja valittaa kiirettä ja väsymystä. Kannamme ruokaa kaupasta selkä vääränä ja valitamme ruoan kalleutta, mutta emme vaihda nurmikkoa kasvimaahan. Ihmiset investoivat yhä enemmän rahaa ja aikaa pihoihinsa, mutta samaan aikaan ne ovat yhä harvemmin luonnon kannalta toimivia tai edes ihmisille tuottavia. (…) En siis perustanut nurmikkoa, vaan ripottelin kukkien siemeniä rakennustöiden jäljiltä paljastuneeseen maahan. Kukkaniittyni tarvitsee viikatetta vain kerran kesässä, ja se on henkeäsalpaavan kaunis. Se houkuttelee perhosia, hyönteisiä ja pölyttäjiä. Olen istuttanut paljon luonnonvaraisia kasveja, mutta myös perennoja, puita ja marjapensaita. Mitä enemmän olen istuttanut, sen enemmän olen saanut pihaani luontoa ja eläimistöä.”  Ote Irti oravanpyörästä -kirjasta

Tee siis helppo luontoteko: älä tee mitään, anna nurmikkosi kasvaa ja ota iisisti.⚘⚘

Kesävinkkejä:

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys järjesti 19.5.2021 webinaarin aiheesta "Miten suojella metsäluontoa?" Webinaarissa kuultiin tietoa ja käytännön ohjeita kaikille metsäluonnon suojelusta kiinnostuneille. Asiantuntijat kertoivat metsien suojeluvaihtoehdoista sekä luonnon monimuotoisuuden edistämisestä myös ilman suojelustatusta. Tallenne ja tilaisuuden materiaalit löytyvät täältä: https://www.sll.fi/jyvaskyla/2021/05/27/miten-suojella-metsaluontoa-webinaari-katsottavissa-tallenteena/

**
Onko talouskasvusta irtautuminen mahdollista? Miten ympäristöhaitat tulisi hyvittää? Millaisia tunteita ilmastonmuutos ja luontokato meissä herättävät, ja voiko nuo tunteet kääntää voimavaraksi? Esimerkiksi näihin ympäristökysymyksiin etsitään ratkaisuja Jyväskylän Kesän puheohjelmassa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja keskusteluita voi seurata suorana myös verkossa. Puheohjelma löytyy osoitteesta: https://jyvaskylankesa.fi/2021/05/14/yli-30-asiantuntijavierasta-jyvaskylan-kesan-puheohjelmassa-ratkotaan-ymparistokysymyksia/