7. maaliskuuta 2022

Epätavallisempi vieras ruokintapaikalla, linnutkin katsoivat tarkkaan

Tänä talvena kärppä kävi ruokintapaikan vieraana. Kärppä näkyy suhteellisen usein pihapiirin pelloilla, mutta harvemmin ruokintapaikalla. Oli mielenkiintoista seurata kuinka linnut reagoivat kärppään. Sen ympärille hakeuduttiin tarkkailuasemiin turvallisen matkan päähän.

Käpytikka uskalsi näinkin lähelle.

Kärppäkin saa olla varuillaan, kun käpytikat innostuvat.


Vaikutti siltä kuin linnut olisivat opiskelleet kärpän käytöstä kenties tulevaisuuden varalle. Ikinä ei voi tietää milloin pikkujyrsijöitä on niin vähän, että kärppä siirtyy saalistamaan lintuja. Tässä pikkuvarpuset opintorivissä.


Sitten oli sinitiaisen vuoro ihmetellä.


Välillä on katsottava ympärilleen, ettei tule yllätysmomentteja esimerkiksi petolinnun muodossa.


Kärpän tuntui olevan vaikeaa saada läskiä irti metalliristikon takaa, joten päätin viritellä sopivamman version.

Tässä kuvassa näkyy hyvin millaiset korvat kärpällä on. Päänmyötäiset korvat eivät palellu niin herkästi ja ovat varmaan kätsyt maa- ja lumitunneleihin sukellettaessa.


Häntä koipien välissä. Kärpän tunnistaa talvisin lumikosta helpoiten mustasta hännänpäästä. Lumikko on täysvalkoinen ja pienempi.

Kärppä luetaan elinvoimaisiin lajeihin (toistaiseksi…), mutta lumijälkilaskentojen perusteella kärppäkanta on kolmessa vuosikymmenessä pienentynyt viidennekseen. Kärppää pidetään riistalajina ja sitä metsästetään edelleen.


Onneksi kärppä on vikkelä. Täytyy toivoa, että se välttyy koskaan törmäämästä juntteihin.