17. maaliskuuta 2022

Vankka perinteiden pohja antaa voimaa luoda uutta

Kevät on täällä. Laulujoutsenet päivystävät kotilahteaan ja ensimmäisten kurkien äänet ovat kantautuneet vastarannalta. Kovin on aikaista kurkien tulla. Onko niillä todella hyvät vararavinnot vai tietävätköhän ne maan ja vesien aikaisesta sulamisesta jotain mistä meillä ei ole aavistustakaan?

Arkistokuvia. Tässä ei suinkaan lähdetä minua pakoon, koska joutsenet tuntevat minut ja liikun varoen ja kunnioittavasti vaan rynnätään ajamaan reviirille tulleita toisia joutsenia pois. Joutsenten räpylöissä on isot kynnet jotka pureutuvat jäähän.

Oravanaaraan maha paisuu ja nisät turpoavat. Se vuoraa rakentamiaan pää- ja varapesiä lämpöisiksi poikasten lähestyvää syntymää varten. Jäniksillä on jo hankipojat. Öisin ketut ja pöllöt kutsuvat kumppaneitaan ja ilmoittelevat reviireistä naapureilleen.

Sunnuntai-iltana pöllöt olivat erityisen äänekkäitä. Maanantai- ja tiistai-illan ja -yön säätila tuntui ihmisen vinkkelistä ihan samanlaiselta, oli tyyntä ja 5-10 astetta pakkasta, mutta pöllöt olivat paljon hiljaisempia. Innostuivatko pöllöt laulamaan sunnuntai-iltana taivaalla leiskuneiden revontulien vuoksi? Vain pöllö voi sen tietää. 

Luonto tarjoaa nyt parastaan ja antaa paljon iloista ajateltavaa.

Varpuspöllö vetää tässä juuri keuhkojaan täyteen ennen seuraavaa vihellystään (kurkkupussi pullistumassa). Kuva on otettu kaukaa zoomilla. En halua aiheuttaa häiriötä kuvauksillani.

On lohdullista, että viimein keskustellaan energiansäästämisestä ja toimitaan vihreän energian ja omavaraisuuden lisäämiseksi ja fossiilisista energialähteistä eroon pääsemiseksi, jotka toimet olisi pitänyt alkaa tällä tarmolla jo aikaa sitten. Hienoa havaita, että ihminen – niin halutessaan – pystyy tekemään hätkähdyttävän nopeita muutoksia. Miksi ilmastonkriisistä tuntemamme hätä ja ahdistus ei riittänyt näihin käänteisiin vaan siihen vaadittiin sota? Miksi ihminen ei voi toimia vapaaehtoisesti ja etuajassa viisaasti?

**

”Maailmanlaajuisen katastrofin olosuhteissa arvokkain henkivakuutus on syrjäseutujen maalaisisoäiti, joka kuopsuttaa kasvimaata ja elää vielä osittain keräilytaloudessa. Vankka perinteiden pohja antaa meille voimaa luoda aina uutta. Kesämökit ovat ajatushautomoiden verkosto. ”

– kirjailija ja ajattelija Valdur Mikita

**

Jos joku kokee epävarmuutta tulevasta ja miettii pärjäämistään esimerkiksi nousevien kustannusten kanssa, suosittelen istahtamaan pöydän ääreen Irti oravanpyörästä -kirjan pariin. Kannattaa tutkia erityisesti Pienen ihmisen taloussuunnitelma -osiota ja miettiä elämäänsä, tulojaan, kulujaan ja puskurin luomista. Oman talouden hallinta on tärkeä osa turvallisuudentunnetta ja varautumista. Ja onhan siellä kirjassa muun muassa kotitarveviljelystä ja miten voi lisätä omavaraisuuttaan. Kirja sen kun ajankohtaistuu. Voimaa kaikille!

**

”Jokaista julmaa tekoa kohti maailmassa on satoja pieniä tekoja, jotka ovat hyväntahtoisia ja yhteenkuuluvuutta lisääviä.”

– emeritusprofessori Jerome Kagan