21. lokakuuta 2010

Terveisiä metsästä!

Eikä mistä tahansa metsästä, vaan aivan tietystä Suppilovahveroiden Metsästä.

Suppilovahverot ovat uskollisia kavereita. Aina syksyn saapuessa ja ilmojen viiletessä suuntaan sinne tiettyyn metsään ja siellä vahverot odottavat. Tosin ne ovat hiukan piilottelevia kavereita, suorastaan naamioitumisen mestareita. Niin tälläkin kertaa. Etenin tutunnäköisessä paikassa päätäni käännellen mielessäni huhuillen: missä te olette?

Suppilovahverot ilmestyvät aina samaan paikkaan enkä muistanut varmaksi oliko se tämä notkelma vai tuo. Siirtelin mustikanvarpujakin syrjään mutta sammaleet ja maahan pudonneet puiden lehdet vain kikattelivat erehdykselleni. Olinko liian myöhään liikkeellä? Oliko satanut tarpeeksi? Olinko oikeassa paikassa? Tai pahin vaihtoehto: oliko joku muu jo käynyt poimimassa ne? Minun aarteeni.

Yhtäkkiä näen yhden suppilovahveroryppään. Hurraten kyykistyn noukkimaan ne ja sitten näen toisen ja kolmannenkin ryppään. Puhdistaessani niitä näen yhtäkkiä kymmeniä sieniryppäitä, kuin kukkasia metsänpohjassa. Siinä ne olivat olleet kokoajan ja melkein seisonkin niiden päällä. Kuinka hassua miten niitä ei meinaa erottaa. Sitten kun näkee ensimmäisen, näkee monta. Taikuutta. Suppilovahverot naamioituvat aivan kuin metsäkauris maastoutuu heinikkoon, västäräkki savipellolle tai laulujoutsen ruovikkoon. On vain osattava virittää katse oikealle taajuudelle. 

Nyt siis kannattaa mennä metsään ja katsella tapaisiko niitä jokavuotisia maasta kurkistelijoita. Sitten kun löydät sen tietyn sienimetsän, pidä paikka visusti omana tietonasi ja paina se mieleesi tulevien vuosien varalle. Jos kuulet jonkun tulevan, astu askel puun suojaan. Naamioidu kuin suppilovahvero, metsäpeura, västäräkki tai laulujoutsen. Seiso paikallasi kuin tatti. Tomerat sauvakävelijät eivät huomaa mitään, vaikka kävelevät muutaman metrin päästä aarrepaikastasi ohi, kunhan vain maltat pysyä paikallasi. Kun olet kerännyt monet proteiinipitoiset aterianainekset talteen, on tärkeää muistaa kiittää metsää sen tarjoamista antimista.

Sitten sinun täytyy enää toivoa sormet, varpaat ja kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että juuri se tietty metsä on vielä ensi vuonna pystyssä ja tapaatte vielä.