20. lokakuuta 2011

Siileille koti


Mitä Alhonlahden syksyyn kuuluu?”, ystäväni kysyi ja jatkoi: ”Kävinkin kotisivuillasi ja ainakin valkosipulin istutuspuuhissa olet ollut (…) Me olemme saaneet ihailla pihassa punatulkkuja ja isoja tilhiparvia, onpa siilikin tehnyt "ryteikköiseen" kukkapenkkiimme talvipesän. Pitäisiköhän siihen laittaa vielä lisää lehtiä päälle suojaksi?

Ihan samoissa puuhissa täällä. Aloitin lintujen talviruokinnan ja olen seurannut mm. punatulkkuja ja tiaisia. Tilhet ja rastaat kävivät popsimassa marjat pihlajista ja kuinka ollakaan siiliasia on täälläkin ajankohtainen.

Kuulin viikonloppuna, että kaksi siiliä odottaa talvehtimispaikkaa. Siilit ovat olleet kesän sastamalaisen eläinsuojeluvalvojan Marija Walldenin hoidossa eivätkä siilit, Nipa ja Urmas, meinaa tajuta painua talviunille. Jos ne vapautettaisiin nyt luontoon, ne lähtisivät seikkailemaan ympäriinsä tutkien ympäristöään ja hakien talvehtimispaikkaa kuluttaen arvokasta ja hartaasti hankittua vararavintoaan.

Nuorten siilien talvehtiminen ei suju yleensä kovin auvoisasti. Kuolleisuus on jopa 50 %. Joten tarjouduin siilien sijaisäidiksi ja olen siitä asti kehitellyt hallittua talvehtimispaikkaa siileille. Olen kerännyt sammalta, lehtiä ja muun muassa etanoita ja sieniä. (Juu, siilit saavat suppilovahveroita! Hih hii!). Siinäpä se aika on mukavasti hurahtanut metsässä sienien ja kasvimaalla etanoiden perässä kontatessa. Siileille rakentamamme talot sopisivat kokonsa puolesta vaikka haltijatontuille.

Nyt on siis kaikki valmista siilien tulla. Jännittävää! Toivotaan, että Nipa ja Urmas selviävät hyvin muuttosokista ja tajuavat mennä pian unten maille. Keväällä aitaukset puretaan ja ne saavat mennä minne tykkäävät. Kaiken tarkoituksena on palauttaa terveet siilit luontoon. Toivon, että ne jäisivät tontillemme ja saisivat poikasia. (Nipa ja Urmas eivät ole sukua toisilleen ja Nipa on nimestään huolimatta naaras.)

Mitä tulee ystäväni kysymykseen siilien talvipesän peittelyyn lehdillä, siitä vain kaikin mokomin! Kaikki mikä edesauttaa pakkasen poissa pysymistä pesästä on siilille kotiin päin. www.siilikiikarissa.fi sivuilta löytää paljon tietoa siileistä ja talvipesien rakentamisesta. Onpa sellainen yhdistys olemassa kuin Suomen siiliyhdistys ry.

Tervetuloa Nipa ja Urmas! Teitä odotetaan!