4. heinäkuuta 2012

Hunajalla höystettyjä uutisia

Mehiläinen metsäkurjenpolvella
Medialukutaito on yksi tärkeä elementti oravanpyörästä vapautumiseksi, sillä informaatiota ja uutisia tulee joka tuutista. Miten erottaa tärkeä tieto vähemmän tärkeästä? Kuinka löytää olennaisin?

Uutisia seuratessa kannattaa olla kriittinen ja säilyttää oma näkemyksensä. Mitä uutiset kertovat? Miten niistä kerrotaan? Kuka kertoo? Uutisoidaanko asioista puolueettomasti tai neutraalisti? Ketä haastatellaan? Kuka jätettiin haastattelematta? Erottuuko uutisesta toimittajan tai toimituksen tausta?

Mistä voi tietää onko esimerkiksi sanomalehti ottanut asiakseen lobata jonkin tietyn asian puolesta? Miksi jollekin uutiselle annetaan paljon tilaa ja joistain uutisista päätetään olla kokonaan kertomatta?

Uutisten tulkitseminen ja suodattaminen ei ole helppoa. Paljon helpompaa olisi antaa uutisten soljua korvista sisään ja ulos ja nyökytellä tai pudistella päätään maailman menolle. Nielaista asiat sellaisina kuin ne meille halutaan tarjoilla kuin miettiä kerrottiinko koko totuus. Oravanpyörästä on paljon helpompi vapautua, kun oppii kyseenalaistamaan asioita ja ajattelemaan asioista omilla aivoilla ja omien havaintojen perusteella. Otetaanpa esimerkki.

21.4.2012 Yle uutisoi Verroa-punkkintuhoamista mehiläistarhoista, jonka vuoksi hunajan hinnan arveltiin nousevan syksyllä. Uutinen kertoi siis Verroa-punkista, hunajan saatavuudesta, hinnasta ja mehiläistarhaajien elinkeinosta.

Uutinen oli kummallinen – ja karmiva. ”Unohdettiin”, tai ei huomattu, mainita eräs pikkuinen seikka. Hunaja on vain yksi pieni osa mehiläisten työn tuloksista. Paljon merkittävämpää on mehiläisten työ pölyttäjinä.

Albert Einstein on sanonut: "Jos mehiläiset häviäisivät maapallon pinnalta, ihmiselle jäisi jäljelle neljä vuotta elinaikaa. Kun ei ole mehiläisiä, ei ole pölytystä, ei kasveja, ei eläimiä, ei ihmistä."

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että mehiläisten ja pölyttäjien määrä ovat romahtaneet maailmanlaajuisesti. Puhutaan colony collapse disorderista, jonka syyksi epäillään monen asian kombinaatiota: sähkömagneettista säteilyä (kännykät), loisia (mm. Verroa-punkki) ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä (yksipuolinen tehomaatalous ja siinä käytettävät myrkyt).

MaaseudunTulevaisuus-lehti uutisoi 30.3.12, että kasvinsuojeluaineiden haittamehiläisille on todistettu (lue tästä). Jutussa todetaan, että Suomessakin on käytössä useita mehiläisten ja kimalaisten joukkokuolemia aiheuttavia neonikotinoidi-valmisteita, mutta – kuinka ollakaan - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan haittoja ei ole havaittu. Eipä tietenkään.

Entä herättääkö kenessäkään kummastusta, että luontoon kuulumattomista kemikaaleista ja myrkyistä puhutaan hienolla peitenimellä kuin ”kasvinsuojeluaine”?

Viime heinäkuussa havahduin siihen, että kasvimaalla ja pellolla oli kumman hiljaista. Kimalaiset olivat kadonneet. Mukavaa pörinää ei kuulunut mistään. Edellisviikolla viereisiltä kaurapelloilta oli myrkytetty rikkaruohoja (eli ”suojeltu kasveja”). Myrkytysajankohta täsmäsi pelottavan hyvin kimalaisten katoon. Tänä keväänä ja kesänä pölyttäjiä on todella vähän. Nuori omenapuuni kukki kymmenin kukkasin, silti nyt siinä on vain kaksi omenanraakiletta tulossa. Ja jälleen viime viikolla myrkytettiin...

**

Pölyttäjäystävällistä toimintaa
  • Istuta puutarhaasi pölyttäjiä houkuttelevia kasveja. Käytännössä kaikki kukkivat kasvit houkuttelevat pölyttäjiä. Kukissa, joissa on enemmän mettä, on toisia suurempi tenhovoima (esimerkiksi apila, neidonkieli, kurpitsa ja yrtit, kuten mäkimeirami, iisoppi, ruohosipuli). Kaikki perustuu meteen. Pölyttäjät tarvitsevat mettä elääkseen. Mettä imiessään pölyttäjiin tarttuu kasvien siitepölyä, joka siirtyy pölyttäjien mukana kukasta toiseen. Näin kasvit hedelmöittyvät ja voivat lisääntyä.
  • Pidä pihasi myrkyttömänä. Älä laita kemikaaleja puutarhaasi. (On järkyttävää kuinka lehdissä mainostetaan ja voidaan vapaasti myydä ympäristölle ja ihmisille vaarallisia myrkkyjä esim. Roundup.)
  • Kerro myrkkyjen vaarallisuudesta muille, kannusta ihmisiä luomaan pölyttäjä- ja luontoystävällinen piha. Suosi luonnonmukaisia tuotteita, joiden viljelyssä ei käytetä myrkkyjä.
  • Ole medialukutaitoinen ja kriittinen. Älä nielaise kaikkea mitä sinulle syötetään.
  • Käy allekirjoittamassa oheinen adressi ja välitä linkki eteenpäin:
  • Riippukeinussa makaillessasi – ja toivottavasti pölyttäjien surinaa kuunnellessasi – lue Johanna Sinisalon Enkelten verta. Mielenkiintoinen teos, jossa kerrotaan mehiläisten mytologiasta. Mehiläiset ovat olleet joka kulttuurissa tuonpuoleisen sanansaattajia. Enkelten verta kertoo ihmisten sokeudesta luonnon ja elämän edessä ja mehiläisten joukkokadosta, minkä vuoksi ruoka uhkaa loppua.