2. heinäkuuta 2012

Ruusuista hilloaRuusun kukinta on alkanut, samalla niiden terälehtien keruuaika. Ruusuilla on rohtovaikutuksia. Pelkästään niiden tuoksu piristää ja lisää elinvoimaa. Ruusun terälehdissä on haihtuvia öljyjä. Mitä voimakkaampi tuoksu ruusussa on, sen tehokkaampi vaikutus siinä on. 

Kukkien terälehdet auttavat tulehduksiin ja nopeuttavat haavojen paranemista. Ruusut tasapainottavat hormonitoimintaa ja nostavat mielialaa. Ruusun terälehtiä voi popsia vaikka suoraan puskasta tai laittaa esimerkiksi haavalle. Kukista voi tehdä myös ihanan tuoksuista hilloa. Ruusut ovat täysin syötäviä eli niitä voi käyttää esimerkiksi aivan sellaisenaan kakkujen koristeena tai tuomaan salaattiin väriä.  (Kerää ainoastaan puhtailta paikoilta, jossa ei ole käytettyjä myrkkyjä!)

Ruusuhillo
5 dl vettä
500 g sokeria
25 ruusua (ei kukkapohjaa, pelkät terälehdet)
1 sitruunan mehu ja kuori

Keitä vettä ja sokeria kattilassa, kunnes seos sakenee, lisää ruusujen puhdistetut terälehdet, sitruunan mehu ja kuori. Kiehauta seos ja laske lämpötila miedoimmalle mahdolliselle. Anna hautua noin tunnin ajan, usein hämmentäen. Tölkitä puhtaisiin purkkeihin. Käytä ruusuhilloa kakuissa, paahtoleivän päällä, puuroissa tai leivonnassa.


Kandeeratut ruusunterälehdet
sokeria (tomusokerikin käy)
munanvalkuaista
ruusun terälehtiä

Kaada sokeri lautaselle. Sivele munanvalkuaista pensselillä ruusun terälehdille. Pyörittele lehdet varovasti yksitellen sokerissa ja anna kuivahtaa leivinpaperin päällä ilmavassa paikassa muutama tunti. Käytä kakkujen ym. koristeluun.

Ruusun terälehtitee
2 tl murskattuja, tuoreita ruusun terälehtiä
2 dl vettä
Kaada kiehuva vesi terälehtien päälle, anna hautua reilu viisi minuuttia. Nautitaan teenä, jolloin rauhoittaa vatsaa ja kohottaa mielialaa. Tee voidaan käyttää myös ulkoisesti, jolloin teehen kastettu kangas/haude rauhoittaa ihoa.(Sopii terveelle ja tulehtuneelle iholle.)