7. syyskuuta 2012

Kysyttyä: Mitä voin kasvattaa ikkunalaudallani?

Olen lukenut Irti oravanpyörästä -kirjasi pariin kertaan ja nyt myös Rankka kutsumus -kirjan. Kiitos suorapuheisuudesta - joskus nimittäin harmittaa, kun asioita ei saa sanoa niinkuin ne ovat, vaan ne täytyy jotenkin laimentaa, ja loppujen lopuksi syy on muka aina omassa sopeutumattomuudessa.

Mutta - osaisitko kertoa, onko minun mahdollista kasvattaa "mitään" nykyisissä asuinolosuhteissani. Kotini on 18 neliön keskustayksiö ilman parveketta. Ikkunat ovat etelään ja ikkunalauta melko leveä. Tosin vastapäinen kerrostalo on korkeampi ja melko lähellä, eikä auringonvaloa itsestään selvästi riitä ikkunalle keskikesää lukuun ottamatta. Ainoa, mitä ikinä olen kasvattanut on rairuoho...
 


Kiva kuulla, että olet lukenut kirjojani.  Hyvin sanottu, usein laimennamme puheitamme. Olemme niin kuin ”kuuluisi” olla emmekä niin kuin haluaisimme olla. Sitten elämään tulee ristiriitaa ja turhautumista. Jos oppii tavan kuinka sanoa asioita suoraan, loukkaamatta ketään, käy kuten Keisarin vaatteet -sadussa. ;) Vaatii vain korkeaa sietokykyä ja rohkeutta olla suorasuinen.

Etelän ikkunalla voi kasvattaa vaikka mitä! Toisen kerrostalon varjostus ei välttämättä ole ollenkaan pahasta, koska etelän ikkuna voi olla melkoinen pätsi. Tarkkaile kuinka monta tuntia päivänpaistetta asuntoon tulee päivässä. Mihin kellonaikaan porotus alkaa ja koska se väistyy? (Oletko katsonut kompassilla tai kartasta ilmansuunnan?) Kesällä aurinkoinen aika on pidempi kuin muina vuodenaikoina.  

Voit laittaa ikkunalle vaikka monta kerrosta taimihyllyjä, koko ikkunan täyteen ja ripusta katosta amppeleista, josta kasvit pääsevät ylös- ja alaspäin kasvamaan. Ikkunasta tuleva valo riittää kasvuun vielä kahden kolmenkin metrin päässä. Kaiken kasvatettavan ei tarvitse olla välttämättä ikkunalaudalla. Tärkeää, kun kyseessä on etelän suunta, on kastelu. Kasvit eivät saa päästä kuivumaan ja nääntymään. Etelän kerrostaloikkuna vastaa parhaassa tapauksessa kasvihuoneen/tropiikin oloja, joten vaativatkin kasvit menestyvät, jos vain huolehtii tarpeellisesta kastelusta (mm. tarpeeksi suuret ruukut kesällä) ja ravinteista.Toisaalta, jos vastapäinen kerrostalo varjostaa liikaa, voi miettiä kasvilampun hankkimista. Talvella ainakin se voisi olla hyödyksi, jos kasvatat esimerkiksi monivuotisia yrttejä.

Ainakin tosi helppo ja hauska kasvatettava olisi herne tai papu. Pistä ruukut ikkunalaudalle ja virittele narut ylös verhotankoon kiinni. Herne/papu lähtee kiemurtelemaan narua ylöspäin. Herneenlehdet voi hyödyntää leivän, ruoan päällä, salaatteihin jne. Tai jos laitat isompia ruukkuja (usean litran vetoisia) joko ikkunalaudalle tai lattialle, voit laittaa samaan ruukkuun monta kasvia kasvamaan esimerkiksi herneen (joka kasvaa ylöspäin ja lannoittaa typpinystyröillään), amppelimansikan (joka kasvaa alaspäin) ja yrttejä, jotka kasvavat keskellä. Mansikka ja yrtit ovat monivuotisia.

Sinun kannattaa selvittää alueesi ”kaupunkiviljelijät” (esim. Dodo ry. tai hyötykasviyhdistys) tai viljelyspalstat (4 H-kerho, kunnan vuokrapalstat) ja siirtolapuutarhat. Mene sinnepäin kävelylle ja kysele ihmisiltä mitä he kasvattavat ja tekevät ja ajattelevat asioista. Siinä oppii paljon ja tutustuu samalla uusiin ihmisiin, vaikkei varsinaisesti sormiansa multaan pistäisikään. Tai ota yhteyttä isännöitsijään ja pyydä lupa kasvattaa talonne katolla kasveja. Ja hae vaikka lähialueeltasi pieni hylätty maapläntti, johon voit istuttaa vaivihkaa esimerkiksi kukkien siemeniä (vaikka asvaltin rakoon seinän viereen tai tyhjälle tontille). Sitten tee kävelylenkkisi aina sen kautta ja seuraa kuinka Guerilla gardening-kasvattelusi edistyvät. Pistä mielikuvituksesi liikkeelle ja koeta ennakkoluulottomasti kaikkea. On takuulla hauskaa!

Jos rairuoho kasvaa, kasvavat muutkin. Sinäkin.