15. lokakuuta 2012

Kaaos kuriin

Ystäväni tietävät, että rakastan organisointia. Kun heidän kotinsa kaaoskynnys ylittyy, he huutavat minut hätiin. Ystäväni laittoi viestiä viime viikolla: ”Ehditkö tulla auttamaan kaaoksen taltuttamisessa?”. Totta kai, himohommaani. Vietin viikonlopun ystäväni luona järjestellen tavaroita. Aloitin vaihtamalla hänen työhuoneensa kaluston toimivimpiin paikkoihin ja järjestin systeemin, jolla huone on jatkossa helpompi pitää järjestyksessä.

Kun tavarat ovat hukassa, käytämme aikaa niiden hakemiseen ja etsimiseen, unohdamme maksaa laskut, lykkäämme asioita eteenpäin ja hukkaamme aikaa ja rahaa. Elämä on vaativaa, siksi arkisista toistuvista asioista kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman yksinkertaisia ja sujuvia. Kannattaa perustaa ”Kodin kontrollikeskus.” Sen avulla koti ja työ, elämä, on helpompi pitää järjestyksessä.

Vinkkejä ”kontrollikeskuksen” perustamiseen:
 • Tärkeintä on löytää joka tavaralle oma paikkansa. Laita samantyyliset tavarat samaan paikkaan ja pidä niitä käytännöllisissä paikoissa. 
 •  Perusta pieni kotitoimisto, jossa säilytät postia, laskuja ja tärkeitä papereita. Tilan ei tarvitse olla suuren suuri, ikkunalauta, keittiön vetolaatikko, tiskipöydän kulma tai vaikkapa työkalupakki riittää tähän mainiosti. Säilytä tässä paikassa kirjekuoria, postimerkkejä, teippiä, klemmareita, kyniä, paperia, saksia, laskukonetta, viivoitinta, mittanauhaa, nastoja, sinitarraa, jatkuvatäytteistä ostoslistaa, kalenteria, kolikkokassaa, lompakkoa, avaimia jne. Asiat on helpompi hoitaa, kun tavarat löytyvät ja ovat aina samassa paikassa. 
 • Älä käytä tärkeää pöytälaskutilaa tai näkyviä paikkoja sellaisten tavaroiden säilyttämiseen, joita tarvitset harvoin. Harvemmin käytettäviä tavaroita on helppo säilyttää erilaisissa tavaransäilytyslaatikoissa hankalammissa paikoissa. Nimeä kuitenkin laatikot selvästi, jottei sinun tarvitse penkoa joka laatikkoa auki hakiessasi sulaketta, vaihtolamppua, työkaluja tai muuta sellaista.
Elämän yksinkertaistaminen ja järjestäminen on helppoa, kun vain tarttuu toimeen! Mutta mistä aloittaa?
 • Valitse yksi huone, josta aloitat. Jos kaaos on liian suuri, älä yritä järjestää koko huonetta vaan jaa huone osiin: järjestä yksi vetolaatikko, yksi hylly, sohvapöytä tai yksi nurkka, astiahylly tai maustehylly. Sitten on vain otettava itseään niskasta kiinni ja aloitettava. 
 • Kysy jokaisen tavaran kohdalla: Onko se tarpeellinen? Rakastanko sitä? Onko se kaunis? Kyseessä on tavarainventaario. Mitä kaikkea omistat? Miksi? On tavaroita, joita ilman olisi vaikea elää ja joita ilman ei tahdo elää, mutta on myös paljon tavaroita joilla ei tee mitään. Kysy itseltäsi: ”Mikä olisi kauhein tilanne mitä voisi tapahtua, jos pistäisin tämän kierrätykseen? Mullistuisiko maailma vai tapahtuisiko mitään? 
 • Jos sinun on vaikea luopua tai järjestää tavaroitasi, pyydä kaveri apuun. 
 • Kahlaa tavarat läpi vain kerran. Varaa laatikoita ja jätesäkkejä, joihin keräät roskat, kierrätettävät, ystäville annettavat, lahjoitettavat, myytävät, varastoitavat tai toiseen huoneeseen menevät tavarat ja niin edelleen. 
 • Pistä tavarat suoraan oikeisiin laatikoihin ja pusseihin, jottei kauhea kasa ole odottamassa projektin lopettamista (jolloin ei jaksa enää tehdä mitään). 
 • Päätökset kannattaa tehdä nopeasti: pidätkö vai luovutko. 
 • Jos joistain tavaroista on vaikea luopua, pistä ne puoleksi vuodeksi laatikkoon ja pistä laatikko pois silmistä. Jos et ole ottanut tai kaivannut laatikosta mitään puoleen vuoteen, pistä se pois. 
 • Muista kierrätys! Tavaroihin on käytetty paljon materiaalivirtoja ja luonnonvaroja. 
Kun olet päättänyt mitkä tavarat haluat pitää, sinulla pitäisi olla siisti huone/koti, jossa on vain kauniita, rakkaita ja tarpeellisia tavaroita. Järjestä tavarat niin, että niille löytyy oma paikkansa. Näin koti on helpompi pitää järjestyksessä. Lopuksi pidä huolta, että kaikki perheessäsi tietävät mihin mikäkin tavara kuuluu ja mistä sen löytää, joten ei jää epäselvää tai tule mielipahaa. Kun tavaraa käytetään, se palautetaan sille kuuluvalle paikalle.