16. tammikuuta 2013

Näe vanha uudessa valossa

Irti oravanpyörästä –kirjassa kirjoitan muun muassa näin: 

Puunkorjuussamme on paljon parantamisen varaa. Suomessa on vain puolenkymmentä ammattimaista hevosmetsuria. Ruotsissa on 10 000 hevosmetsuria, jotka kuskaavat tien laitaan kaksi miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.

Hevosmetsuri Mika Lehtisen mukaan hevosmetsätyö, jossa hevonen ja mies työskentelevät yhdessä, on luonto- ja ympäristöystävällinen metsänhoitotapa. Se mielletään usein kalliimmaksi tavaksi hoitaa metsää, mutta se ei välttämättä tule kalliimmaksi, sillä hevonen ei aiheuta puille juuristovaurioita ja maasto pysyy ehjänä toisin kuin konetyössä. Hevonen ei myöskään tarvitse leveitä ajouria ja säästää siksi kaksi puurivillistä puita metsänomistajalle, mikä on hyödynnettävissä seuraavassa puunkorjuussa tukkipuuna. Myöskään taimistot eivät vaurioidu ja ylispuiden poistossa ei juuri tule vaurioita muulle puustolle, elleivät ne kaatamisen yhteydessä vahingoita taimistoa. 

Hevonen oli vielä viisikymmentä vuotta sitten verovähennysoikeuden piirissä, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että miehen ja hevosen tienesteistä hevosen osuudeksi laskettiin 60 %, joka oli verovapaata. Verovähennysoikeus poistettiin 1960-luvun lopulla ja sillä saatiin hevoset valtiovallan puolesta pois metsistä. Maataloustraktorit tulivat tilalle ja seuraavaksi monitoimikoneet. Jos verovähennysoikeus palautettaisiin edes osittain, moni metsuri ottaisi hevosen käyttöönsä ja moni metsänomistaja pystyisi palkkaamaan hevosmetsurin, kun välilliset kulut olisivat pienemmät. Ammattihevosmetsurit ovat tehneet tästä eduskunnalle aloitteen, joka on edennyt valtioneuvostossa ja on vielä keskeneräinen.
 Suomi tukee metsäteiden rakentamista kymmenillä miljoonilla euroilla. Ruotsi ei tue niiden rakentamista lainkaan. Siellä monille metsäalueille on vain talviteitä. Suomessa on 130 000 kilometriä metsäautoteitä.


Tuolle kirjoitukselle on jaksettu minulle moneen kertaan kuittailla ja naureskella, että: ”Kaikkeen sinäkin jaksat uskoa. Et kai sinä sitä tosissasi kirjoittanut? Kyllä se on kuule syvä uni, että suomalaiset koskaan palaisivat metsään hevosen kanssa. Ne ajat ovat ohi eivätkä takaisin tule!”

Mitä luinkaan tänään Yle Uutisten nettisivuilta? Työhevoskurssit ovat täpötäynnä ja ala on nosteessa! :D
Lisätietoja saa esimerkiksi Suomen Työhevosseura Ry:stä. Klikkaa tästä.


Uusi ei synny vain uudesta vaan myös
vanhan näkemisestä uudessa valossa.

-S. Kierkegaard