3. maaliskuuta 2014

Toisenlaisia ravintolaskelmia


On arvioitu, että talitiainen tarvitsee noin kuusi grammaa auringonkukansiemeniä tai vastaavaa ruokaa yhden talvipäivän aikana taatakseen energiansaantinsa (pakkasesta riippuen).

Talitiainen painaa noin 20 grammaa. Laskin huvikseni, että minun olisi syötävä yli 13 kiloa päivässä, jos söisin samaa tahtia kuin tintti.

Punnitsin ja laskin, että kuuteen grammaan menee 116 kuorimatonta auringonkukansiementä. Sama määrä kuorittuja siemeniä painaa 4,99 grammaa.
Talvipäivänseisauksen aikaan, kun päivä on lyhimmillään, valoisaa aikaa on Hämeenkyrön seudulla noin 320 minuuttia. Siinä on tintin saatava siemen kuorittua ja syötyä alle kolmeen minuuttiin, jos aikoo valoisan aikaan saada syötyä, huh huh.


Viherpeipoilla ja punatulkuilla on niin vahva nokka, että ne pupeltavat kuoren nokassaan rikki. Tiaiset sen sijaan joutuvat tekemään ”hartiavoimin” töitä saadakseen kuoren auki.


Ruokintapaikan ympäristön puista ja pensaista kuuluukin aikamoista pauketta ja paukutusta, kun tiaiset työskentelevät siementen kimpussa.