7. heinäkuuta 2015

Sopuisaa rinnakkaiseloa ampiaisten kanssa


Ote Toisinnäkijän päiväkirjasta 2. heinäkuuta 2011:
"Ampiaiset ovat rakentaneet koko kevään ja kesän pesää ulkohuoneeseen. Olemme päättäneet seurata, voisimmeko elää sopuisaa rinnakkaiseloa. Nyt on jo heinäkuun alku eikä mitään harmia ole ollut. Tai on. Meistä on ollut harmia niille. Kun istun vessassa ovi auki, ampiaisilla menee suuntavaisto sekaisin. Ne lentävät ylös, alas ja edestakaisin ja löytävät hyllyn alla sijaitsevalle pesälleen vasta muutaman mutkan kautta. Hoksasin, että ampiaiset löytävät pesälle ovenkolosta heti, kun vedän oven kiinni. Ne kiipeävät pesään ovenkarmia pitkin. Ampiaiset eivät ole satunnaisesta pöntöllä istujasta moksiskaan.   

P kävi kylässä. Yhtäkkiä hän nousi salamannopeasti puutarhatuolista ja huitoi lähelleen tullutta ampiaista pois.
– Et sinä meidän huussissa käydessäsi niitä pelännyt, nauroin.
Hän katsoi minua silmät teevadin kokoisina.
– Onko teidän huussissa ampiaispesä? En olisi ikinä mennyt, jos olisin tiennyt!
– Siksi en sitä sinulle kertonutkaan."


Ote päiväkirjastani 28.6.2015:
"Ampiaisia on ollut tänä vuonna todella vähän. Ampiaiskuningatar ilmestyi huussiin rakentamaan pesäänsä tänä vuonna vasta tänään. Miten huolestuttavaa! Ihmiset pelkäävät ampiaisia, vaikka meidän pitäisi pelätä ilmastonmuutosta ja sitä mitä meille tapahtuu, jos yhtäkkiä ei olekaan ampiaisia. Onni että ampiainen pääsi edes nyt aloittamaan. Vielä on mahdollisuuksia korjata kesän tilanne. Ehdimmekö me korjata maapallolle aiheuttamamme tilanteen?"

Ampiaiset eivät käytä vanhoja pesiä vaan rakentavat joka vuosi uuden. Ampiaiset tykkäävät huussista koska siellä on kuivaa ja tuulensuojaista. Ampiaiset eivät välitä pätkääkään vessassa ramppaajista, kunhan ihmiset liikkuvat rauhallisesti.
Ampiaiset ovat mielestäni symppiksiä otuksia.


Ampiaiset kaluavat erilaisista puista kuituja pesän seinien ja kennojen rakentamiseen. Ampiainen lentää pesälle puukuitu leuoissaan ja liittää kuidun pesään ohuena kierroksena.
 

Pesän rakentaminen on taidokasta ja sitä on mielenkiintoista seurata.

Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Ampiaispelko on opittua ja opetettua. Voimme yhtä hyvin opetella pelosta pois ja opettaa muita, että ampiaisia ei pidä pelätä, ainoastaan kunnioittaa. Toki pistoille yliherkkien pitää olla varovaisia, mutta hysteeristä huitomista ei kannata harrastaa, se juuri aiheuttaa tilanteen jossa ampiaisen on puolustauduttava. Ilkeyttään ampiaiset eivät pistä. Sain kuvata läheltä ihan rauhassa, koska en aiheuttanut ampiaiselle vaaraa.
Taas lähdetään tarpeistonhakumatkalle...

Tässä on kuva huussin ovesta. Yksi raita on yksi ampiaisen tekemä kuidunirrotusreissu.

Jos puuaines on kerätty maalatusta puusta, kuten verstaan punamullalla maalatusta ovesta, pesään tulee punaisia kierroksia/raitoja. Raidat ovat puun syyn suuntaisia.


Jos puuaines kerätään luonnonpuusta (haapa on pehmeintä ja siksi ampiaisten suosiossa), pesä on harmaa.  
Ampiaisen poistuessa pesältä näyttää tältä.

Seuraavan reissun ja kierroksen jälkeen tältä. Yläosaan on tullut ulkoneva pesän reunan alku ja kennoihin lisäkierroksia. Pari minuuttia siinä meni.

Aiempia ampiaiskirjoituksiani:

Erään ampiaispesän kohtalo (verratkaa päivämääriä ja pesänrakennusvaiheen eroja!)