11. toukokuuta 2018

Aktivisteja tarvitaan paljon enemmän

Katselin Petteri Saarion ohjaaman Aktivisti-dokumenttielokuvan.

Kansainvälinen kaivosjätti Anglo American ilmoittaa löytäneensä Karppisten kotikylän Kersilön kupeesta poikkeuksellisen rikkaan nikkeli- ja kupariesiintymän. Malmilöytöä kuvaillaan vuosituhannen merkittävimmäksi koko Euroopassa.

Malmi ei kuitenkaan makaa missä tahansa paikassa, vaan Lapin arvokkaimpiin lukeutuvalla aapasuolla Viiankiaavalla. Se on poikkeuksellisten luonnonarvojensa takia suojeltu kansallisella soidensuojeluohjelmalla ja Euroopan unionin Naturalla.

Suomen valtio lunasti osan arvosuosta aikoinaan Riikka Karppisen perheeltä, vedoten Viiankiaavan mittaamattomiin luontoarvoihin. Nyt valtio saattaa luovuttaa samaiset maat monikansalliselle kaivosyhtiölle. Kaivosmiehen tytär Riikka Karppinen aloittaa 15-vuotiaana taistelun Viiankiaavan säilyttämiseksi. 

Dokumentti on samalla kaunis kuvaus pohjoisen upeasta luonnosta: siitä mikä on liipaisimella, kun luonnonvaroja hamuavat kaivosyhtiöt ulottavat toimintansa yhä uusille, ja usein myös suojelluille alueille. 

Ihailla täytyy Karppisen vaikuttamista. Hänenlaisiaan tarvitaan paljon enemmän.
”Minusta tuntuu tosi vieraalta ajoittain kun ihmiset puhuu ja sanoo että olen aktivisti. Siinä merkityksessä miten ihmiset aktivismi-sanan yleensä ymmärtää niin mie en jotenkin koe että se välttämättä aina kuvastaisi minua ja se johtuu varmaankin siitä että mie en koe olevani tämmöinen suoran toiminnan aktivisti.

Toisaalta sanon kyllä sen, että kun nää asiat saattaa mennä joskus niin syvälle ihmiseen ja sisimpään ja niihin perusarvoihin tai omaan kotiin, että ei ihminen välttämättä pystyy säilyttämään sellaista linjaa, että se seuraa ja pyrkii vaan perustelemaan asioita, jos oikeasti tilanne on se että kuokkaa lyödään maahan omassa kotikylässä.

Minusta tuntuu pahalta ja vastuuttomalta se että nämä nykyiset ikäluokat tekee tällaista josta sitten me nuoremmat kannetaan vastuu. Että raha on se joka ratkaisee, se mulle tulee tästä toiminnasta päällimäisenä mieleen. Ei arvosteta ympäristöä, ei arvosteta puhdasta ilmaa ja luontoa ja sitä kaikkea mitä ne voi ihmiselle tarjota.”  - Riikka Karppinen
Tiesitkö? Tällä hetkellä kaivosyhtiöt ovat varanneet valtauksilla jopa seitsemäsosan Suomesta.