21. syyskuuta 2020

Syksyinen ruska vangitsee katseet

Olen tallentanut päivyriini tällaisen ruskan tuloon liittyvän irtotiedon enkä ole valitettavasti merkinnyt lähdettä näkyviin (Edit 30.9.: Lähde selvisi, jee!)

”Ruska alkaa Utsjoelta syyskuun 10 päivänä klo 12 ja kulkee etelään 60 kilometriä vuorokaudessa. Ruska syntyy päivän pituuden lyhenemisestä, valon määrän väheneminen vaikuttaa eniten.” - edesmennyt Oulun yliopiston ekologian professori Paavo Havas

Tarkistin, että Utsjoelta on linnuntietä Hämeenkyröön noin 950 km, joten ruska ehtii näille leveysasteille noin 16 vuorokaudessa. Toisin sanoen perjantaina 25. syyskuuta pitäisi alkaa ruskan muodostus. Täytyypä seurata tarkasti. Pihan koivut ja haavat ovat vielä vihreitä, mutta vaahterat ovat jo näin värikkäitä. Luulen, että se johtuu kuivuudesta. Vähäisetkin sadekuurot ovat melkein kiertäneet tämän paikan ja kuivaa on.


Ruskan väriaineet ovat lehdissä jo silloin, kun ne ovat vihreitä. Värit tulevat näkyviin vasta kun kasvit tallentavat ravinteita ja siirtävät viherhiukkasia takaisin versoihin. Pakkaset vahvistavat värejä, koska silloin kasvi jouduttaa yhdisteiden tallenteenottoa, mutta pakkanen myös jouduttaa lehtien irtoamista.

Kaunista syksyä kaikille!