28. tammikuuta 2012

Pihabongailemaan!

Kuva: Harmaapäätikka/Tero Pelkonen

BirdLife Suomi järjestää tänä viikonloppuna Pihabongaus -tapahtuman.

Tarkoituksena on tarkkailla tunnin ajan omassa pihassa (tai muussa vastaavassa paikassa) lintuja. Mitä kaikkia lintuja näet ja kuinka monta parhaimmillaan yhtä aikaa?
Tapahtuma on erinomainen tapa aloittaa lintuharrastus, kun talvella lintulajeja on suht maltillinen määrä. Lapsille varmasti mieluisa juttu!
Tunnin tarkkailu avaa silmät. Lintuja huomaa yhtäkkiä kaikkialla!

Eli nyt pihalle! Kynä ja paperia mukaan (ja kiikarit, jos on).
Kuka tahansa saa osallistua tapahtumaan.
  • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät viimeistään 3.2. BirdLife Suomelle VERKKOLOMAKKEELLA tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoitsijan nimi*, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä. Näin BirdLifeSuomi saa arvokasta tietoa talvehtivista linnuistamme.

Jos Petteri Saarnion hieno Järviemme helmet -sarjan Inarijärvi dokumentti jäi eilen näkemättä, sen voi katsoa Yle Areenalta. Siinä kuvataan läntisen Euroopan upeinta erämaajärveä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, myös pinnan alta: taimenten, siikojen ja rautujen valtakunnasta. Erämaajärven erämaisilla rannoilla voi törmätä ahmaan, karhuun, piekanaan ja merikotkaan.

Ihanaa, suomalainen luontodokumentti! Kiitos Petteri Saario!