17. tammikuuta 2012

Löydä luonto läheltäsi: Parasta viihdettä


Kaupungissa asuessani en osannut seurata kaupunkiluontoa ympärilläni. Lähdin aina maalle nähdäkseni ja kokeakseni luontoa. Aistini eivät alkuun olleet virittyneet oikealle taajuudelle huomatakseni talojen katoilla olevat varikset ja lokit tai noteeratakseni isot puistopuut ja puissa kiipeilevät oravat. Joskus näin autojen alle jääneitä siilejä tai kettuja. Harvoin edes liikuin paikoissa, joissa olisin voinut luontoa nähdä. Aikani ja huomioni veivät ostoskeskukset, muoti, vaatetus, työ ja sisätilaharrastukset. Usein kävelin kännykkä kädessä mitään ympärilleni näkemättä ja kuulematta.

Halusin kuitenkin oppia luonnosta. Se vaan tuntui jotenkin tosi vaikealta. Mistä saisin tietoa siitä? Kukaan läheisistänikään ei tiennyt luonnosta mitään. Olin outo lintu kysymyksineni. Sairaalan kahvihuoneessa kysyin kollegoiltani neuvoa millaiset kiikarit minun kannattaisi hankkia lintujen tarkkailuun. Kaikki pyörittelivät päitään. Ei mitään hajua. Yksi ihana hoitaja näki vaivaa ja kysyi tyttärensä poikaystävältä vinkkejä millaiset kiikareiden kannattaisi olla. Tämän kauniin teon muistan kiitollisuudella vielä tänäkin päivänä (terveisiä ja kiitos Paula N., jos satut tätä lukemaan!).

Luonto, luonnonihmeet, luonnoneläimet ja luontotapahtuvat tuovat meille hyvinvointia. Mitä enemmän vietämme aikaa luonnossa ja luontoasioiden parissa sen paremmin voimme. Siksi on surullista, että tiedämme luonnosta suhteellisen vähän. Avara luonto -ohjelmat käsittelevät yleensä Afrikan ja muiden maiden luontoa. Suomalaisia luonto-ohjelmia tarvittaisiin paljon enemmän! Meillä on aarre aivan nenämme alla, mutta se on kuin hyvin pidetty salaisuus.

Luonnosta ei paljon puhuta. Koska emme tiedosta luonnon vaikutusta hyvinvoinnillemme emmekä kiinnitä siihen aktiivisesti huomiota, luonto vähin äänin tuhoutuu, koska emme ymmärrä sitä puolustaa. Vasta kun kaunis maisema on menetetty huomaamme miten se vaikutti jokapäiväiseen hyvinvointiimme. Pelkästään luonnon näkeminen ikkunasta lisää hyvinvointiamme, vaikkemme siellä fyysisesti liikkuisikaan niin usein. Luonto on kaupungeissa (ja yleensäkin elämissämme) jäänyt sivuseikaksi, vaikka erityisesti kaupungeissa luonnon merkitys olisi kaikkein tärkeintä. Saisimme jotain kaunista ja normaalia ympärillemme, kaiken sen keinotekoisen vastapainoksi.

Kerran luin jotain lehteä ja sieltä pisti silmääni sana Luontoradio. Mitä?! Kullanarvoinen tieto! Koska ja mistä? Miten juttu oli niin pienellä printattu ja kuin sivumennen mainittu? Selvitin Ylen ohjelmistoa tarkemmin ja hurrasin, kun löysin paljon luontoon liittyvää. Ihanaa!

Keskiviikkoiltojen Luonto-Suomen ja maanantai-iltojen Metsäradion muistan vuosien kokemuksella jo ulkoa, mutta tänäkin päivänä vielä merkitsen kalenteriini tarkasti kaikki tulevan vuoden Luonto-illat. Ei ole parempia ohjelmia ja mukavampaa ajankulua! Suosittelen! Radion ääreen hiljentyminen, tasan äänimerkit ja merisää tuovat mieleen lapsuuden kiireettömyyden ja on hyvä konsti päästä arjen paineista hetkeksi eroon. Luontokokemusten jakaminen tuo iloa.

Ota kalenterisi esiin ja virittäydy oikealle radiotaajuudelle:

Metsäradio joka maanantai klo 19.06
(puhutaan metsänhoidosta, retkeilystä ja luonnosta)
Luonto-Suomi joka keskiviikko klo 18.03 (puhutaan erilaisista luonto- ja ympäristöaiheista Suomessa)
Luontoretki sunnuntaisin klo 8.10 vie luontoretkelle erilaisiin kohteisiin, Suomen metsiin, pelloille ja vesille.
Luontoilta kerran kuussa, keskiviikkona klo 18.03-20.00. Asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin. Voit osallistua soittamalla suoraan lähetykseen, lähettämällä kysymyksesi ja valokuvasi sähköpostilla tai nettilomakkeella. (Yhteystiedot)
Luontoillat vuonna 2012:
18.1., 15.2., 14.3., 11.4., 9.5., 13.6., 18.7., 15.8., 19.9., 17.10., 14.11., 12.12.

Ohjelmat tulevat Radio Suomen taajuudelta (ja ne voi kuunnella myös jälkeenpäin Yle Areenalta). Maakunnallisen ja valtakunnallisen lähetyksen kuulet yhdeltä ja samalta taajuudelta. Taajuus, jolla Radio Suomea kuulet, riippuu siitä, missä päin Suomea kanavaa kuuntelet. Klikkaa maakuntaradion sivuille - Radio Suomen taajuudet eri puolella Suomea.

Ihania luontohetkiä missä sitten oletkin!