20. tammikuuta 2012

Nyt on Kevätveikkauksen aika!


Talven keskellä piristää ajatella lähestyvää kevättä. Minulle ja puolisolleni Kevinille on muodostunut tapa tehdä tammikuussa Kevätveikkaus. Suosittelen muillekin!

Kevätveikkauksessa tehdään arvailuja ja veikkauksia kevään merkeistä. Milloin tulee ensimmäinen muuttolintu? Mikä lintu se on? Milloin kuullaan tai nähdään ensimmäinen laulujoutsen, kurki tai peippo? Milloin rantavedessä molskahtaa ensimmäinen kuteva hauki? Veikata voi mitä tahansa kevään tuloon liittyvää luonnontapahtumaa.

Veikkailuja funtsitaan hartaasti ja kevättä ajatellessa alkaa ihanasti kutkuttaa vatsanpohjaa. Tuleeko aikainen kevät? Voiko todella olla enää vain kaksi kuukautta ensimmäisiin laulujoutseniin?

Perusta sinäkin oma Kevätveikkaus-rinkisi! Itseksesi, perheesi ja vaikka työporukan kesken. Milloin koivut ovat hiirenkorvilla? Milloin ojat alkavat tulvia? Koska järvestä lähtee jää? Koska kuuluu ensimmäisen talitiaisen kevätlaulu? Milloin ensimmäiset sinivuokot kukkivat? Leskenlehdet? Valkovuokot?

Kevätveikkaus-lista laitetaan näkyvälle paikalle esimerkiksi jääkaapin oveen ja listaan merkitään kuka veikkasi mitäkin päivää ja lisäksi merkitään milloin asia sitten tosiasiassa toteutui. Lähemmäs tai eniten oikein veikannut on tietysti Kurkojen Kurko! ;)

Listoja kannattaa säilyttää seuraavia vuosia varten ja vertailla kuinka pieleen veikkaukset menivät, kun kevät olikin myöhässä tai extra-aikaisessa. Lisäksi niistä voi verrata eri lintujen saapumisaikoja ja kevään merkkien etenemistä eri vuosina.

Samalla tulee tarkasteltua ympäröivää luontoa tarkemmin ja huomaa paljon uusia kivoja asioita. Me aloitimme vuosia sitten seitsemän kohdan veikkauslistalla ja nyt veikattavia on yli 40. Sukkiinsa meinaa seota, kun näkee ensimmäisen muuttolinnun ja juoksee ilmoittamaan toiselle, että "Tule äkkiä kuuntelemaan ja katsomaan!". Ensimmäisenä tulevat yleensä lokit jo maaliskuun alussa ja pian perässä seuraavat laulujoutsenet. Voi sitä ilon määrää, kun kevät ja linnut saapuvat!

Omia veikkauksia miettiessä (ja toisen hullunkurisille arvailuille naureskellessa) voi kevään riemun tuntea hiukan etuajassa näin tammikuussakin.