20. tammikuuta 2012

Järviemme helmetTänä iltana tulee kotimainen luontodokumentti Järviemme helmet, jonka aion varmasti katsoa. Kotimaisia luonto-ohjelmia tulee aivan liian harvoin. Ohessa on ohjelman traileri. Kaunista ja oivaltavaa!

Järviemme helmet -sarjan ensimmäisessä osassa, Saimaa-dokumentissa, pohditaan mökkielämän syvintä olemusta, osallistutaan Sulkavan soutuun, retkiluistellaan, käydään kalassa ja kuljetaan Saimaan sylissä - myös pinnan alla. Dokumentaristi Petteri Saario tapaa legendaarisen sulkavalaisen veneentekijän ja Sulkavan soutujen isän Kauko Miettisen. Saario kalastaa oravilaisen ammattikalastaja Janne Herrasen kanssa ja vierailee Linnansaaren kansallispuiston sopukoissa Oke Herrasen matkassa. Kirjailija ja dokumentintekijä Juha Taskisen mukana lähdetään etsimään maailman harvinaisinta hyljettä saimaannorppaa ja Norppa Taskisena tunnettu luontoihminen sen tietysti löytää.

Mökkielämä tarjoaa mahdollisuuden järviluonnosta nauttimiseen ja hiipuvan luontosuhteemme vahvistamiseen. Rantojen rakentaminen ja mökkeilyn muuttuminen ympärivuotiseksi ovat kuitenkin vakava uhka juuri sille, mitä moni meistä järville halajavista eniten kaipaa: luonnon rauhalle. Mökkeily myös lisää saastuttavaa ja häiritsevää liikennettä, niin maanteillä kuin vesilläkin. Ja kun mökit varustetaan yhä useammin samoilla mukavuuksilla kuin asunnot, luonnonvarojen käyttö ja kulutus kiihtyvät entisestään.

Petteri Saario itse ei mökkiinsä astianpesukonetta, leivänpaahdinta tai suihkua kaipaa:
"Minusta mökkeily on ehdottomasti antoisinta silloin, kun se on yksinkertaista ja mahdollisimman luonnonmukaista. Sisävessoista, kodinkoneista ja muista härpättimistä me saamme nauttia aivan tarpeeksi kotioloissakin. Perinteinen ja mahdollisimman omavarainen luomumökkeily tarjoaa mahdollisuuden todelliselle irtiotolle arjesta, ilman kohtuutonta ympäristön kuormitusta."

Järviemme helmet YLE TV2:ssa perjantaina klo 19.30

Uusinta ma 23.1.2012 klo 14.25 YLE TV2