14. joulukuuta 2010

Rakas joulupukki

Kaupat pursuilevat tavaraa ja silti mitään järkevää ei tahdo löytää. Ihmisillä on jo kaikkea. Lahjat kuitenkin kuuluvat jouluun, joten tulee ahdistava olo. Jotain on pakko ostaa, mutta mitä? Lahjan pitäisi olla persoonallinen ja siitä pitäisi olla hyötyä ja iloa. Sen pitäisi sopia budjetin raameihin ja saada se ilman ruuhkia ja jonottamista. Mahdoton tehtävä?
Jos minä uskoisin joulupukkiin tai viettäisin joulua, millaisen kirjeen kirjoittaisin joulupukille? Mitä minä todella tarvitsisin, jota minulla nyt ei ole tarpeeksi? Mikä lisäisi minun, kanssaihmisteni ja ympäristöni hyvinvointia ja iloa? Niin todella, mitä me oikein kipeästi tarvitsisimme? (Lahjavinkit linkkien takana.)


Rakas joulupukki,

En ole kirjoittanut sinulle moneen vuoteen, mutta kirjoitan taas. Toivon, että tätä kirjettä ei ole liian myöhäistä lähettää, jouluun on niin vähän aikaa ja tiedän, että sinulla on kova kiire. Olen ollut kovin kiltti kuluneena vuonna (no, ehkä kerran huusin naapurilleni, kun hän meni tuhoamaan kauniin rantalehdon, mutta muuten olen ollut tosi, tosi kiltti). Tässä toivomuslistani:

Toivoisin taivaalle revontulia. Sinulla ei ole aavistustakaan miten turhauttavaa on seistä yö toisensa jälkeen pihalla tuijottamassa pilviseen taivaaseen, kun pöllötkään eivät ole huhuilleet seuranani. Viimeksi kun revontulia oli, minä yleensä uneton ihminen, kerrankin nukuin. Se taisi sinun käsityksesi huonosta vitsistä, vai?

Toivoisin valosaasteetonta taivasta. Kiltti joulupukki, voisitko aiheuttaa oikosulun Nokian kaatopaikan valoihin ja saada ihmiset sammuttamaan valonsa, silloin kun niitä ei tarvita tai anna heille lahjaksi kuvulliset ulkovalot. Toivoisin näkeväni tähtitaivaan koko kauneudessaan.

Toivoisin, että meillä säästyisi vanhoja metsiä ja alkuperäistä luontoa. Että myös tulevat sukupolvet ja luonnon eläimet saisivat nauttia vuosikymmeniä hakkaamattomina olleista luonnontilaisista metsistä ja luontokohteista. Anna meille lahjaksi ikimetsää!
Toivoisin, että lintujen asuntopulaan tulisi helpotus, koska metsistä löytyy nyt liian vähän lahopuita ja luonnonkoloja. Toivon linnuille koteja.
Toivoisin sudenkorennoille ja perhosille koteja, linnuille levähdys- ja pesintäpaikkoja ja seuraaville sukupolville säästyneitä luonnontilaisia soita.
Yllätä ja hämmästytä minut. Määrää vaikka kaupat kiinni sunnuntaiksi ja sulje Ideaparkin kaltaiset paikat. Anna ihmisille vähän järkeä joululahjaksi.

Kiitos joulupukki! Tiedän, että teet parhaasi, vaikkei se helppoa taida tänä päivänä olla.
Toivottavasti pidit pikkuleivistä ja maidosta, jotka jätin sinulle takan reunalle ja toivon, että savupiippu ei ollut kovin nokinen. (Nuohooja kävi viime huhtikuussa.)

Terveisin Pikku-Kaarina