17. huhtikuuta 2012

Sääski, sääksi ja kalasääski

Sana sääksistä. Ei siis sääskistä kuten polttiaisista ja mäkäristä, vaan kalasääskestä.
Kala-liitteen kanssa linnun nimi on kalasääski. Ilman kala-liitettä sääksi. Hyttynen on sääski. (Apua, tätä suomen kieltä joskus.)

Luonnontieteellinen keskusmuseo on seurannut Jukka-sääksen vaiheita. Jukka-sääksi on tullut Kamerunin, Nigerian, Nigerin tasavallan, Algerian, Tunisian, Maltan, Italian, Bosnia-Hertzegovinan, Kroatian, Unkarin, Slovakian, Puolan, Kalingradin, Liettuan, Latvian, Eestin ja lopulta Hangon kautta Pälkäneelle pesimään.

Jukan kevätmuuttoon 2012 Kamerunin Lac de Ladgolta Pälkäneen Äimälänniemelle kului kaikkiaan 23 vuorokautta ja 6 786 kilometriä. Kun kolmen vuorokauden mittainen lepotauko Puolassa lasketaan pois, matkapäivien lukumääräksi tulee 20, joiden aikana Jukka eteni keskimäärin 339 kilometriä vuorokaudessa.

Ei ole muuttolinnuillakaan helppoa. On varmaan hyvä tunne olla viimein perillä. Pälkäneen pesältä ei ole kuvaa, mutta Turun saaristossa sijaitsevasta pesäkamerasta voi seurata kalasääskien elämää sekä Kangasalan Pohtiolammen sääksikeskuksen web-kamerasta.(Edit: nuo kamerat eivät toimi enää, joten poistin linkit, mutta netistä löytää googlaamalla monia toimivia sääksikameroita.)

Jännityksellä odotellaan, koska tämän vuoden ensimmäinen sääksi nähdään Alhonlahdessa.