14. toukokuuta 2012

Monta syytä olla iloinen

Kyselytutkimuksessa, jossa mitataan ihmisten onnellisuutta – tai tieteellisemmältä kalskahtavalla termillä ”subjektiivista hyvinvointia” – ihmistä pidetään kaikesta päätellen onnellisena, jos hän pystyy allekirjoittamaan väittämän ”Tulen iloiseksi, kun saan jonkin haluamani asian”. Minua ilahduttaa tätä nykyä kaunis ilma, hyvin nukuttu yö ja yhdessäolo niiden ihmisten kanssa joista pidän, mutta silloin kun valmistelin muuttoa, lajittelin ja heitin pois tavaroita, huomasin etten ollut aikoihin todella ilahtunut mistään konkreettisesta esineestä, tavarasta, en ollut aikoihin todella toivonut mitään tavaraa.
(s 24 Merete Mazzarella Ainoat todelliset asiat. Vuosi elämästä. Tammi 2012)

Jaan nämä ajatukset. En ole aikoihin ilahtunut tavarasta. Päinvastoin tavarat ärsyttävät. En halua erityisesti mitään ja silti saan kokoajan paljon. Aineettomia asioita.

Iloiseksi tulen hyvin nukutusta yöstä, ystävien kanssa jaetusta kiireettömästä hetkestä (ettei kokoajan kesken kaiken vastailla puhelimeen ja tuijoteta kelloa), hiljaisuudesta kun ei kuulu yhtäkään ihmisen aiheuttamaa ääntä, korpin klonksutuksesta, terassin alta kurkistavasta kärpästä, maan lämpiämisestä, monivuotisten kasvien heräilystä, kasvihuoneeseen istuttamieni siementen ensimmäisistä elonmerkeistä ja kasvimaalla puuhastelusta.

Lista jatkuu ja jatkuu. Tulen nykyään iloiseksi niin monesta asiasta. Olen iloinen siitä, että olen iloinen, enkä masentunut niin kuin joskus "entisessä elämässäni". Olen iloinen siitä, että auringonlasku loistaa iltaisin pohjoisen ikkunasta sisään, polttopuut riittivät hyvin talven yli ja nyt saa pitää taukoa lämmitysruljanssista, jännityksestä koska näen kaulushaikaran seuraavan kerran hiippailevan rantakasvillisuudessa, kirjosiepon iloisesta laulunlurituksesta, vesiliskopariskunnan näkemisestä, sammakonkudun muuttumisesta nuijapäiksi, siilien rapinasta heinikossa...vaikka mistä!
Näillä ilon aiheilla ei ole mitään tekemistä tavaran, omistamisen tai jonkin asian haluamisen kanssa.

Iloista kevättä kaikille! :)