5. toukokuuta 2012

Näin saat taimia edullisesti

Puutarhan perustaminen voi olla kallista puuhaa, jos joutuu ostamaan kaikki taimet kaupasta. Olen oppinut kantapään kautta seuraavan konstin, jolla saa paljon taimia edullisesti.

Kuvassa on unkarinsireenin oksa, joka on edelleen sireenipuskassa kiinni. Olen varovasti taittanut sen viime kesänä maata vasten pienten tikkujen avulla. 
Merkitsin kuvaan punaisella nuolella kohdat, johon on kasvanut juuret.Tästä oksasta saa siis neljä uutta unkarinsireenin tainta.

Juurtuneet oksat kaivetaan maasta ylös, leikataan emopuskasta ja toisistaan irti ja istutetaan uudelle kasvupaikalleen.
 
Sitten taivutetaan taas uusia oksia seuraavan vuoden taimia varten. Haetaan sopivasti lamoava oksa, ettei jouduta tekemään väkivaltaa, vaan oksa taipuu nätisti maata vasten.

Sitten oksa tiivistetään tikun avulla maata vasten.

Siinä on. Ei tarvitse peittää (tai vähän voi, jos haluaa, muttei kokonaan). Tuossa tikussa oleva kolo on ihan turha, sattui vaan käteen, kun vapautui puunsuojusverkkoa pitämästä. Tarpeeksi vinoon kun laittaa, niin tikku kuin tikku käy.
Tätä systeemiä voi soveltaa hyvin moneen kasviin, kuten sireeneihin, viinimarjapensaisiin, ruusuihin, hortensioihin ja salkohumalaan jne. Jos ei ole varma onnistuuko kyseisen kasvin juurruttaminen, kannattaa kokeilla, sillä se selviää.

Jos oksa ei yletä maahan asti, kiikuta paikalle korkea ruukku, jossa on multaa. Taivuta oksa ruukkuun ja "tikuta" siihen. Tärkeää on se, että oksa ei vahingoitu/taitu, vaan säilyy ehjänä, jotta emopuska pystyy toimittamaan oksaan ravinteita sen ajan, kun uudet juuret kasvavat. Jokin juju siinä on, kun oksa koskettaa maata, oksa haluaa muodostaa juuret siihen kohtaan. ;) 

Näin saa nopeasti kymmeniä ja taas kymmeniä taimen alkuja ja voi alkaa vaikka marjanviljelijäksi tai istuttaa sireeneistä huvimajan. :D

Taimet ovat myös kivoja lahjoja.

Jos sinulla ei ole ennestään pihassasi kasvillisuutta ja tarvitset paljon taimia, osta kaupasta vain muutama taimi, joiden oksat taivutat tällä tavalla (tai käy kaverin pihassa urakoimassa...). Juuret kasvavat lyhyessä ajassa, jo saman kauden aikana. (Minulla on yleensä niin monta projektia, että ehdin yleensä palata vasta vuoden päästä asiaan.)

Puutarhailoa! :)