27. elokuuta 2013

Yllättäviä nokikolareita

Odottakaas kun kuulette miten jännittäviä hetkiä meillä oli lauantaina. Tulin sisälle ja touhusin jotain keittiön tiskipöydän luona, kun kuulin pientä rapinaa. Viime aikoina talomme on ollut kuin pieni rakennustyömaa, kun tali- ja sinitiaiset nakuttavat hirsiseiniä tutkiessaan ja etsiessään hyönteisiä nyt kun yöt ovat viilentyneet. Tämä rapina oli kuitenkin erilaista. Pyysin Keviniäkin kuuntelemaan. Paikallistimme rapinan takan piipunpellin paikkeille. Mikä se voisi olla? Lepakko? Hiiri? Lintu?

Mietimme hetken mitä pitäisi tehdä. Peltejä ei saisi avata missään tapauksessa tai rapistelija tipahtaisi varaavan takan mutkittelevaan lämpöhormistoon eikä osaisi ikinä sieltä pois. (Avotakan ollessa kyseessä pellit olisikin voinut avata.)  

Kevin veikkasi, että savupiipussa on hiiri. Minä veikkasin sinitiaista. Ei kun taskulamppu käteen ja hakemaan tikapuita ja jakoavainta, että saadaan piipun suojapelti pois ja kurkistamaan mitä piipusta löytyy. Talitiainen! (Erittäin nokinen sellainen.) Voi ressua, miten se sinne oli tipahtanut!

Siitä lähdimme, kuin pelastuspartio Bernard ja Bianca, verstaalle huolesta soikeana miettimään erilaisia vaihtoehtoja millä tintti saadaan koukittua piipusta pois. Kauankohan tintti oli siellä jo rapistellut? Onnistuisimmeko saamaan sen pois? Mitä sitten tehdään jos saamme sen pois ja se on huonokuntoinen? Tai mitä jos se kuolee? Nyyh.  

Teippasimme kaksi pitkää kapeaa puun pätkää yhteen ja saimme aikaiseksi kolme metriä pitkän varren, jonka päähän virittelimme ensin 90 asteen kulmaan pienen levynpalan. Kevin sujautti viritelmän piippuun (samaan aikaan taskulampulla sojottaen) ja uskomatonta kyllä tintti meni levyn päälle! Mutta puolivälissä piippua tintin hermo petti ja se hyppäsi pois kyydistä. Hirvittävä nokipöly valtasi piipun. Taskulampusta ei ollut mitään apua, näkyvyys nolla. Ei voinut kuin huokailla ja odotella minuuttikaupalla pölyn laskeutumista. Toisella ja kolmannella yrityksellä tintti ei enää uskaltautunut kyytiin. Piipun teräsputki on kapea ja liikkumavaraa vähän. Liikaa ei auttaisi lintua stressata, ettei se kuolisi meidän toimenpiteisiin. Mitä ihmettä me keksittäisiin?

Takaisin verstaalle tuunaamaan keppiä. Levy pois ja tilalle hyttysverkonpala, jonka pujotimme pehmeään rautalankaan. Idea oli, että rautalanka taipuu takan peltiä vasten tintin alle ja muuttuu kouruksi, jolla tintti saadaan nostettua pois. Testasimme prototyyppiä moneen kertaan auton peltiä vasten, että lanka taipui eikä vaurioittaisi lintua.  

Tintti protestoi äänekkäästi mutta nousi verkon mukana ja oli jo melkein ulkona, kun se pääsi verkosta ulos ja tipahti takaisin piipun pohjalle. Voi mahdoton sentään! Tätä toistui useamman kerran. Usko oli loppua. Sitten Kevin nosti kepin nopeasti ulos piipusta (tähän asti liikkeet olivat olleet hitaita ja varovaisia) ja talitiainen pääsi kuin pääsikin siivilleen ja se lensi talon viereiseen vaahteraan ja ryhtyi saman tien toimekkaasti puhdistamaan sulkiaan. Pian tintti lensi raparperipuskan juurelle ja tarmokkaan oloisesti käänteli päätään hakiessaan hämähäkkejä ja hyönteisiä syötäväkseen.  

Olipa hermoja raastava kaksituntinen. Niin kauan pelastusoperaatiomme kesti. Nyt olemme koettaneet seurata näkyykö pihapiirin lintujen seassa tummaa talitiaista. Olisi niin palkitsevaa tietää sen olevan vielä hengissä.

Mutta aivan kuin siinä ei olisi ollut tarpeeksi, Kevin meni eilen lämmittämään saunaa ja oli juuri tuuppaamassa pesään sytykkeitä, kun talitiainen lensi kiukaan luukusta pihalle! Äkkiä saunan ikkuna auki ja tintti pääsi vapauteen. (Tämä tintti ei ollut niin musta.)  

Ilmeisesti tintit ovat intoutuneet hakemaan ruokaa ja mahdollisia talvenviettopaikkoja ja ovat siinä touhuissaan tipahtaneet piippuihin. Tällaista ei ole kyllä ennen tapahtunut.

Mitä tästä opimme? Emme käytä talon piippua/takkaa vielä vähään aikaan, joten laitoimme hormin päälle kiven esteeksi. Tästä lähtien kivi laitetaan hormin päälle joka kevät heti kun lämmityskausi loppuu. Saunan piipun ympärille pitää viritellä metalliverkko. Siihen asti kunnes se saadaan viriteltyä, pidämme saunan ikkunaa ja kiukaan luukkua auki.