17. elokuuta 2013

Vielä löytyy Viidentoista minuutin paikkoja

Keskisuomalaisen toimittaja Minttu Manninen innostui Toisinnäkijän päiväkirjassa mainitsemastani Viidentoista minuutin paikasta ja lähti etsimään mistä sellainen löytyisi Keski-Suomesta. Viidentoista minuutin paikka on siis paikka, jossa ei kuulu yhtään ihmisen aiheuttamaa ääntä viiteentoista minuuttiin, ainoastaan luonnon tuottamia ääniä kuten tuulen huminaa, aaltojen loisketta ja linnunlaulua.

Luonnonhiljaisia alueita on Suomessa yhä vaikeampi löytää. Esimerkiksi Pohjois-Savossa luonnonrauha-alueita on jäljellä enää alle kymmenen(!).

Minttu Manninen otti oppaakseen Jouko Laineen, joka tiesi heti minne suunnata alueiden asukastiheyksien mukaan. Keski-Suomen Viidentoista minuutin paikka löytyi Multialta!  :D
Jouko Laine tiesi mistä löytyisi Keski-Suomen hiljaisin paikka.Multian asukastiheys on 2,46 asukasta neliökilometrillä.
Mannisen kirjoittama juttu Tiettömän taipaleen takana oli viime sunnuntain 4.8.13 Keskisuomalaisessa. Skannasin jutun ja se on luettavissa Google Drivesta TÄÄLTÄ. (Artikkeli oli sen verran iso, että skannaus on kahtena tiedostona.)  

Keski-Suomen liitto kartoittaa Keski-Suomen alueet, jotka ovat niin kaukana erämaassa, että niissä voi kuulla ainoastaan luonnon ääniä. Käsittääkseni näitä alueita koetetaan varjella mm. kaavoituksen keinoin. 

Hiljaisuuden katoamiseen ollaan havahtumassa. Joillain paikkakunnilla hiljaisuuden paikkoja aletaan pitää matkailuvalttina. Miten epäloogista. Mitä hiljaisuudesta jää jäljelle, jos turistit sinne menevät? Vai käyttävätkö he sähköautoja?

Tiistaina iltapäivällä nostin valkosipuleita maasta ja nautin poikkeuksellisesta hiljaisuudesta. Niin hiljaista ei ole ollut aikoihin. Tietysti heti piti ryhtyä ajanottoon. Yes! Yhdeksäntoista minuuttia! Kesämökkiläiset olivat palanneet kaupunkiin. ;)