19. lokakuuta 2013

Terveisiä luontoretkeltä!

Luontoympäristö rauhoittaa, rentouttaa ja parantaa. Se auttaa palautumaan fyysisestä ja psyykkisestä stressistä, alentaa verenpainetta, elimistön puolustussolut veressä lisääntyvät ja mieliala kohoaa. Uskon, että luontokuvien katselulla on samoja vaikutuksia. Jos ei pääse luontoon niin usein kuin toivoisi, luontokuvat toimivat pienenä korvikkeena. Nyt saatte testata teoriaani käytännössä. Tuleeko luontokuvista parempi mieli? ;)
Aurinko paistoi, kun menimme metsään.
Ensimmäisenä meitä tuli morjestamaan hömötiainen eli tuttavallisemmin hömis.
Sitten kuului korkeaa kimitystä ja piti olla tarkkana, että näki kenestä ääni lähti. Näkyykö ketään?
Annetaan vinkki: se saattaa pesiä ensi keväänä tämännäköisessä paikassa. Puun irrallaan olevan kaareutuvan kaarnan alla "puun ja kuoren välissä".
Pieni naskalinokka eli puukiipijähän se. Se oli lyöttäytynyt tiaisparven följyyn ja kiipeili kuusen kylkeä ylöspäin. 

Kuusitiainen on hömötiaistakin rohkeampi ja tulee aivan viereen katsomaan, ketkä metsään tuli. Hiukan "kuusaria" jännitti, koska se nosti pikkuisen päätöyhtönsä pystyyn.
Sinitiaiset viihtyvät valoisemmissa latvustoissa. Niiden selkä sointuu taivaan sineen ja  keltainen vatsa syksyn lehtiin.
Sitten kauempaa alkoi kuulua reipasta räpätystä, jota kuunnellessa alkaa aina naurattaa.
Ääni kuului tälle tärpästikkelille, joka ei malta pysyä kymmemesosasekuntia paikallaan, että saisi skarpin kuvan.

Silmänräpäystä myöhemmin töyhtötiainen on kadonnut.Sitä kannattaa kuitenkin aina odottaa, jos se vaikka tulisi takaisin. Vanhan metsien asukkina se on käynyt harvalukuiseksi. Töyhtötiaisen tomera ääntely ja esiintyminen tuo kuitenkin aina niin hyvän mielen. 

Now you see it...

...now you don´t.

"No ota nyt äkkiä se kuva. Lupaan olla 0,2 sekuntia liikkumatta." (Huomaa hieno töyhtö.)
Sitten poikkesimme koskella. Kun lähestymme vuoden pimeintä aikaa on hyvä muistaa, että kaikki muuttolinnut eivät jätä Suomea. Jotkut nimenomaan tulevat tänne talveksi. Löydätkö kuvasta juuri saapunutta muuttolintua?
 
Sama kuva mutta nuoli osoittaa mainion maastoutujan....

eli koskikaran, joka ei kylmää vettä kaihda.


Sitten palasimme kotiin ja samalla hetkellä alkoi sataa lunta.