24. helmikuuta 2014

Matinpäivä kertoo tulevan kevään ja kesän säänOletteko huomanneet miten harvoin säätiedotukset pitävät paikkansa? Tammikuun alussa seurasin ennusteita. Maanantaista seuraavalle lauantaille luvattiin - 14 °C. Tiistaina lauantaiksi luvattiin - 12 °C, keskiviikkona ja torstaina enää kymmentä pakkasastetta. Todellisuudessa sinä lauantaina oli neljä pakkasastetta. Pieleen menee aika usein kaikista satelliiteista ja nykyaikaisesta tekniikasta huolimatta. Mikä muu ammatinedustaja saa olla yhtä epäluotettava päivästä ja vuodesta toiseen?

Seuraavan päivän sään tietää paljon varmemmin seuraamalla lintujen ruokintapaikan siementen ja pähkinöiden menekkiä. Jos ruoka katoaa vauhdilla ja lintuja on ruokinnalla vilisemällä, pakkanen kiristyy tai tulee sankka lumisade. Jos siemeniä kuluu normaali määrä, sää pysyy kokolailla samanlaisena.

Pitävätkö vanhan kansan ennustukset paikkansa vielä? Tänään on Matin päivä ja säiden suhteen se on kevättalven alku. ”Matista joka korsi lunta vihaa.” Se tarkoittaa sitä, että aurinko alkaa lämmittää päivisin niin paljon, että lumi sulaa heinien ja korsien ympäriltä. Myös räystäiltä alkaa tippua vesi. Räystäiden jääpuikot ovat Matin parta ja mitä pitempi parta Matilla on (mitä pidemmät jääpuikot räystäiltä roikkuvat) sitä pidemmäksi kevään pitäisi venyä. Täälläpäin ei ole lunta eikä jääpuikkoja, mutta järvessä on paksu jää. Harvoin näkee näin lumetonta järven jäätä. Pääsee hyvin potkukelkalla menemään. ;)
Kesällä Jaakko heittää kylmän kiven veteen, jolloin järvien vesi alkaa jäähtyä, mutta Matti heittää kuuman kiven avantoon, koskeen tai kaivoon, joka tarkoittaa, että uutta jäätä ei enää muodostu. Pohjavesien uskotaan olevan Matinpäivänä alimmillaan. Mattina pitäisi olla satanut puolet talven lumista.

Jos Matin päivänä tuiskuttaa, kesäksi tulee paljon hyönteisiä eli lämmin kesä, jolloin kaikki menestyy. Hyvä Matinpäivän sää tietää hyvää kesää. Jos Matin päivänä on suojakeli, tulee aikainen kevät. Millainen sää Mattina, sitä Maarian päivänä (25.3.). Saas nähdä miten hyvin pitää kutinsa.