3. elokuuta 2014

KD testaa: perhosbaarit vertailussaTekniikan maailma tekee milloin mitäkin testauksia: automallit, autokamerat, kaasugrillit ovat vertailussa ja Kuningaskuluttajan ”kolme kovaa” testaa alkometrejä, ikkunanpesulaitteita tai taulutietokoneita. Lähtökohta on yleensä se, että kuluttaja on aivan ihmeissään kaikkien eri vaihtoehtojen kanssa ja testaamalla tutkitaan voiko tuotteisiin luottaa tai onko tuotteissa eroa. 

Koska minua ei automallit, ikkunapesulaitteet tai muut sellaiset kiinnosta, pitää tehdä sellainen testi joka kiinnostaa.
Joten minä testaan onko eri perhosbaareissa eroa.  ;D

Testissä on neljä eri koostumusta:

  • pelkkä punaviini (halvinta makeaa punaviiniä mitä kaupasta löytyy)
  • punaviini ja siirappi (fifty-fifty-sekoituksella)
  • punaviini, siirappi ja hiiva (kuivahiivaa puoli pussia)
  • punaviini, siirappi, hiiva ja loraus etikkaa.

Testi on käynnissä niin kauan kuin lasipurkeissa riittää tavaraa. Seuraan onko jokin nesteistä ylivoimaisesti toista parempi ja löytyykö selkeää voittajaa eli perhosten suosikkia, missä vierailee eniten perhosia ja muita hyönteisiä. 

Sen verran voin sanoa, kun purkit ovat olleet esillä tunnin verran, että pelkkä punaviini ei kiinnosta juuri ketään, toisissa purkeissa on vieraillut jo runsaasti ampiaisia ja kaksi amiraalia.  

                                                                 ***
 2. seurantapäivä

Eilen perhosbaareissa kävivät etupäässä ampiaiset. Nestepinnat laskivat vauhdikkaasti eikä kyse ollut pelkästä haihdunnasta. Eniten ampiaiset joivat punaviini-siirappi-hiiva-sekoitusta.

Lasipurkkiin mahtuu noin neljä desiä nestettä. Viidessä tunnissa pinta oli laskenut näin paljon pelkästään ampiaisten toimesta (+ muutama kimalainen avustamassa). Vanhana sairaanhoitajana tein lääkelaskelmia: ampiaiset kantavat purkista pihalle 17 tippaa eli 0.83 ml/minuutissa, siis noin puoli desiä tunnissa! Jossain ampiaispesässä on ankara biletys menossa.


Aamulla harakat olivat käyneet tutkimassa perhosbaaria ja olivat repineet teipit irti lasipurkeista(!). Teipit eivät olleet irronneet itsestään vaan ne oli revitty irti. Oliko vaaleaan merkkiin helppo kohdistaa kokeileva nokanisku? Punaviini-siirappi-hiiva-purkki oli ollut harakoidenkin suosikki ja purkki oli tipahtanut maahan. Ei muuta kuin teipit takaisin purkkeihin ja uudet sötkötykset tarjolle.

Perhoset saapuivat iltapäivällä yhden aikaan ja siitä lähtien purkkien ympärillä on häärinyt (satojen ampiaisten lisäksi) kymmenisen amiraalia, yksi suruvaippa ja yksi herukkaperhonen. Tuntuu mahdottomalta sanoa mikä purkki tehoaa parhaiten.

Juuri kun on vetämässä johtopäätöksiä, että esim. punaviiniä tai etikkaista sekoitusta kuluu kaikkein vähiten niihin tulla tupsahtaa väkeä.
Pääasia että paikalle tulee perhosia. Testi on siis onnistunut. Johtopäätöksiä tulee myöhemmin.
 
Seuranta jatkuu, jos purkit saavat olla rauhassa harakoilta ym. isommilta baariasiakkailta.

***
3. seurantapäivä, perhosbaaritesti päättyy: Perhosbaaritestin neljän desin purkit tyhjenivät vauhdilla (ja aamulla oli taas teipit revitty purkeista, uskomaton juttu). :D

Suruvaippa
Amiraali, josta joku on nokkaissut palan. (Missä ovat neito- ja nokkosperhoset?)
Johtopäätökset:
  • Tee yksi ISO perhosbaari (yli litran sekoitukset kestävät pidempään kuin pienet purkit). 
  • Perhosbaari toimii millä tahansa sekoituksella, mutta pelkkä punaviini + siirappi vaikuttaa parhaimmalta ratkaisulta perhosten suhteen. 
  • Hiiva ainesosana lisää perhosbaarin houkuttelevuutta, mutta tuo myös paljon ampiaisia paikalle, eikä lisää suhteessa olennaisesti perhosten lukumäärää. 
  • Sijoita perhosbaari tuulensuojaiseen, lämpimään paikkaan. Ei kovin lähelle kulkuväyliä, koska perhosbaarilla vierailevat ampiaiset humaltuvat ja jäävät toikkaroimaan lähialueelle. Jos liikut paljain jaloin, voi tulla ikäviä yllätyksiä (+ lapset & lemmikit). 
  • Loppuyhteenveto: Kaikki perhosbaarin eri variaatiot toimivat – myös pelkkä punaviini. Pääasia, että laittaa edes jotakin tarjolle. Perhosbaari vaikuttaa pihapiirin perhosten ja hyönteisten määrään ja liikehdintään ja tuo mukavaa seurattavaa.
Kuten olen jossain vaiheessa todennut, olen ampiaisten ystävä. Ampiaisia tulee aina kunnioittaa (niiden myrkky on voimakasta), mutta niitä ei pidä pelätä. Jos et uhkaa ampiaisia tai niiden pesää, ne eivät pistä. Ampiaiset antavat perhosbaarin täyttäjän touhuta kaikessa rauhassa. Ruokaa on tarjolla, mikäs hätä siinä kenelläkään on.  :)