2. syyskuuta 2014

Vanhat aikakauslehdet tuovat suhteellisuudentajuaOlen kertonut Irti oravanpyörästä ja Toisinnäkijän päiväkirjassa vanhoista aikakauslehdistä, joita kontolleni on kertynyt. Paperihamsteri kun olen, en ole osannut luopua 1900–1980-luvun lehdistä. Toisaalta lehdet ovat ilo: on ihana lukea ajasta, jolloin elämä ei ollut aivan näin merkillistä. Toisaalta lehdet ovat riesa: ne vievät paljon tilaa, ovat huonokuntoisia ja ajan hapertamia. Kun aitan katto vuoti, kannoin osan lehdistä verstaaseen sateensuojaan. Keväällä verstaan ovi oli auki ja talitiaiset menivät sinne tutkimaan ja repivät lehtien reunat rikki. Silloin riitti. Päätin, että lehdet saavat päätyä takaisin kiertoon. 

Tänä kesänä olen lukenut lehtiä ja laittanut ne sitä mukaa puutarhaan katemateriaaliksi! Juu, itseänikin naurattaa – ja hirvittää. Pari päivää sitten minulta kyseltiin erästä Me Naisten -numeroa vuodelta -53 ja Seura-lehden numeroa vuodelta -55 ja mietin mahtoivatko juuri ne lehdet mennä humalasalkojen tai marjapensaiden juurelle oksasilpun alle, heh. Kuinka se voi aina mennäkin niin, että vuosikausia säästät jotain tavaraa ja juuri kun olet hankkiutunut siitä eroon, sitä olisi tarvittu?!
Vanhoja lehtiä lukiessa saa suhteellisuudentajua ja huomaa miten epänormaalin yltäkylläisyyden vallassa me tätä päiväämme elämme. Jatkuvan haluamisen sijaan meidän olisi tärkeä pysähtyä 
arvostamaan ”itsestäänselvyyksiä” ja olla kiitollisia. 

                                                                   ***