17. joulukuuta 2015

Jihuu, joulusekoilu on taas täällä!

Tässä muutama lainaus Daniel Blythen Vihaan joulua, manifesti jouluhömpötystä vastaan - kirjasta vuoden hulluimman ajan kunniaksi.


  • "Jos tunnet jouluisin olevasi ilonpilaaja, et ole yksin. Älä tunne syyllisyyttä. Juhla täynnä latautunutta iloa on niin vaarallisen lähellä juhlaa täynnä patoutunutta ahdistusta, että ne voisivat yhtä hyvin olla sama asia.
  • Jouluvaloinnostus näyttää kasvaneen eksponentiaalisesti. Kuka 1970-luvulla muka verhosi koko talonsa katon välkkyvillä kirkkailla lampuilla? Ei tietysti juuri kukaan, koska silloin ymmärrettiin hetken aikaa, että energiaa ei riitä loputtomiin.
  • Pohjimmiltaan koko joulujuhla on yhtä iloista perinteiden sekamelskaa (…) lisätään aimo annos kristillisyyttä, kaupallisuutta ja homogeenisen yhteiskuntajärjestyksen hajoamista. Siitähän saadaan nykyaikainen joulu: mielipuolinen kulutusjuhla, joka on verhottu jonkinlaiseen toisten huomioimisen harsoiseen huntuun.
  • Joulukuussa 2003 ryhmä itävaltalaisia kaupan työntekijöitä vaati työnantajaltaan rahallista korvausta, koska he olivat altistuneet jatkuvalle joulumusiikille. Työntekijät väittivät sen aiheuttavan heille henkistä tuskaa ja ahdistusta. Tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että joulumusiikin jatkuva soittaminen todella tekee työntekijöistä aggressiivisia.
  • (…) uskallan kyllä olla eri mieltä, että onko jouluperinteen jatkaminen lapsen etu.
  • Itsemurhatilastot ovat korkeimmillaan jouluna. Tähän on osaltaan syynä se, että ihmiset kuvittelevat, että muilla on ihanaa ydinperheensä kanssa ja että he ovat ainoat onnettomat. Mielenterveysseurasta neuvotaan – ja tämä on täyttä totta – että sinun ei pitäisi kuvitella, että joulusta on pakko nauttia. Tämä tuntuu erinomaiselta neuvolta. Et voi mennä vikaan, kunhan vain muistat, että muillakin on aika paskaa.
  • Jos joulu keksittäisiin nyt, kirkko vaatisi sen kieltämistä, koska se tekee niin paljon pahaa perheille.
  • Joulu on ohi. Miten meni, miten voit? Oletko valaistunut, täyttymyksen kokenut, yhtä luonnon kanssa, onko kehon harmonia palannut? Vai oletko palasina, tuskainen ja turhautunut? Kiitätkö onnentähtiäsi, enkeleitä ja ihan ketä vain, koska sinun ei tarvitse käydä samaa kurimusta läpi vuoteen?"
Lähde:  Vihaan joulua, manifesti jouluhömpötystä vastaan, Daniel Blythe