23. huhtikuuta 2018

Mitä punatulkut syövät?


BirdLife:n Tiira-lehdessä etsitään havaintoja puista ja pensaista, joiden siemeniä punatulkut syövät. Jos olet havainnut mitä punatulkut syövät (siis muuta kuin ruokintapaikan siemeniä), tsekkaa Tiira-lehden sivulta 21 ohjeet ja lähetä vastauksesi 1.5. mennessä. https://issuu.com/birdlifesuomi/docs/birdlife_2_2018_verkkolehti

Minä osallistuin ja lähetin tällaisen vastauksen: 

Asun maaseutumaisessa ympäristössä peltojen ympäröimänä rantaluhdan äärellä, metsään on matkaa 200 metriä pohjoisen suuntaan ja noin 400 metriä etelän metsään. Pihassani on kaksi metsävaahteraa (ja paljon muutakin puustoa rantapenkereellä). Punatulkkujen tapana on tulla metsästä ja ylittää aukeat pellot päästäkseen ruokailemaan vaahteransiemenillä.

Punatulkut saapuvat aina aamulla syömään, yleensä jo hiukan hämärän aikaan. Tämä kuvio toistuu siementen kypsymisestä asti elo-syyskuun paikkeilta ja jatkuu niin kauan kuin siemeniä riittää, joskus tammi-helmikuullekin, ellei kova tuuli tai lumisade ravista siemeniä irti aiemmin. (Tai jos on huono siemenvuosi niin tietysti paljon aikaisemmin.)Odotan aina punatulkkujen saapumista, niitä niin harvoin muuten täällä peltojen keskellä näkee, satunnaisesti vaan ruokintapaikalla.

Punatulkut ovat vaahteroissa yleensä tunnin kaksi ruokailemassa. Ne taidokkaasti poimivat siemenen oksasta ja pyörittelevät ja purevat siementä nokassaan niin että siemenen lenninsiipi tipahtaa irti. Hauskaa katseltavaa.

Punatulkkujen ruokailu vaahteroilla syystalvisin on toistunut vuodesta toiseen (ainakin 6 vuotta), eli punatulkut tietävät hyvin nämä elinalueensa vaahterat.
Mukava lukea punatulkkukyselyn tuloksia sitten syksymmällä.
 
Nyt muuten pihan vaahtera valuttaa mahlaa ja sitä käyvät juomassa monet lintulajit ja oravat. Minäkin olen maistanut. Makeaa on. Yöpakkasten jälkeen mahla on aamusin hetken jäässä. 
Muutama viikko enää ja vaahterassa käy jo melkoinen surina ja hurina. 
Vaahteran vuodenkierto on minusta mielenkiintoista seurattavaa.
Kesäkuun puoliväliin mennessä keltaiset kukat ovat muuttuneet jo ihan siementen näköisiksi.


Syksyllä vaahterassa moni eläin hamuaa sapuskaa...oravan tassu ja pää näkyy.

Suosittelen vaahteraa pihapuuksi, se tuo muassa paljon iloa ja luonnonrikkautta - ja niitä punatulkkuja! :)