27. joulukuuta 2018

Iloista eli ilotulitonta uutta vuotta!

Nyt on ihan loistava kansalaisaloite menossa ja kerätään nimiä ilotulitteiden kieltämiseksi. (edit: kansalaisaloite sai yli 65 000 kansalaista taakseen ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jee.)

Olisipa upea juttu, jos ilotulitteista tulisi laittomia. Ihan valmiiksi hirvittää odotella uudenvuodenyön pauketta ja ajatella eläinten kokemaa kauhua ja tuskaa. Ilotulitteet ovat niin turhia kuin olla voivat. Ne aiheuttavat pelkkää haittaa. Kun kerran ihminen ei itse osaa itseään rajoittaa, tarvitaan typeryyksien torjuntaan lakia.

Esimerkiksi linnuilla on tähän aikaan talvesta noin viisi tuntia valoisaa aikaa (Tampereen korkeudella) etsiä ruokaansa, lopun vuorokaudesta noin 19 tuntia ne viettävät unessa. Uudenvuoden yönä on jatkuvaa häirintää, sen takia eläimet eivät pääse elintärkeään lepotilaan alentamaan aineenvaihduntaansa. Yksikin talviyö voi olla kohtalokas.

Loppukesästä esimerkiksi Venetsialaisten ilotulitukset osuvat samaan hetkeen metsästyksen kanssa. Linnut eivät saa rauhassa tankata itseään muuttokuntoon vaan lähtevät ammuskelun ja melun vuoksi ennenaikaisille muuttomatkoilleen.

Ilotulitteet ovat niin menneen maailman juttuja. Tiedämme niiden aiheuttamista silmävammoista, tulipaloista, lemmikkien kärsimyksistä, roskaamisesta, saasteista, melusta ja ties mistä kaikista haittavaikutuksista... Miksi niitä enää sallitaan?
Ei muuta kuin adressiin nimiä alle, että saadaan toivoa paremmasta.

Katsellaan uudenvuoden yönä vaikka ennemmin tähtitaivasta, jos ei ole pilviä, ja etsitään Orionin tähtikuvio.


Katso illalla etelään, niin näet kolme yhtä kirkasta samalla tasalla oleva tähteä. Se on Orionin vyö. Kun silmät sopeutuvat pimeään, voi erottaa sen ympärille muodostuvan ison tähtikuvion, alapuolelle muodostuvat ”jalat” ja yläpuolelle käsikuviot kilpi ja miekka.