26. tammikuuta 2019

Pihabongaustunnin havaintoja


Nyt on taas pihabongausviikonloppu. Eli se tarkoittaa sitä, että kaikkia kynnelle kykeneviä kannustetaan seuraamaan tunnin ajan mitä lintuja pihassaan näkee. 
Tarkoitus ei ole ilmoittaa kaikista pihassa käyvistä linnuista vaan ainoastaan yhden tunnin aikana tehdyt havainnot. Niiden avulla kartutetaan tietoa Suomen talvilinnustosta.

Kiskaisin pilkkihaalarin päälleni ja painelin järven jäälle seisoskelemaan ja tallustelemaan mitä kaikkia näkyisi ja kuuluisi. Yhden tunnin lajimäärä jäi aika vähäiseksi, mutta tässä havaintoja ja tuntoja. (Kuvat on otettu joskus ammoin.)

Oli pilvistä. Taivaalta tipahteli hiljalleen lumihöytyvää. 6 astetta pakkasta, idän suunnalta kävi kolea viima.

  • Yli sata viherpeippoa huolehti valtaäänistä. Oli mukava katkeamaton taustapulina. Aina kun parvi pelästyi, kuului aika humaus lintujen noustessa yhtä aikaa siivilleen. Porukka hajaantui rannan puihin ja järviruovikkoon, josta ne pikkuhiljaa palailivat ruokintapaikan suuntamille. Metsästä tuli yksittäisiä viherpeippoja lisää. Niitä oli enemmän kuin sata, mutta jatkuvasti liikkuvaa porukkaa on mahdoton laskea täsmälleen. Rauhattomia linnut olivat. Yrittävät olla tarkkana varpushaukkojen ja –pöllöjen varalta.

  • Yksi närhi. Sillä olikin aika show ja hyvä meininki. Nauratti kuinka hienosti se matki varista, harakkaa ja hiirihaukkaa. 

  • 4 korppia (2 + 2). Ilmeisesti pariskunnat, toinen pari tuli metsän suunnalta, toinen järven toiselta puolen. Linnut kommunikoivat keskenään ja painelivat samaan suuntaan pohjoista kohti. Olisiko pilkkijä jättänyt kaloja jäälle?

  • 2 käpytikkaa. Kumpikin koiraita. Tämän paikan kingi aloitti reviirirummuttelun tiistaina. Nytkin se rummutteli ja lähti sitten ärhäkkäänä toisen koiraskäpytikan perään, ajamaan sitä pois. Tikat lensivät ristiin rastiin kälättäen pihan yllä ja katosivat lopulta metsään. Koiras tuli takaisin. Kohta toinenkin. Taas alkoi sama rumba.

  • 7 talitiaista. Ne ovat vielä aika haaleankeltaisia, naaraat varsinkin. Kuulin ensimmäisen talitiaisen kevätlaulutunnustelun lauantaina 19.1. Hienosti laulu sujui, vaikka kunnollisemmasta äänenavauksesta on reippaasti yli puoli vuotta, yhteys- ja varoitusääniä lukuun ottamatta.

  • 5 sinitiaista ja 1 hömötiainen. Tintit tulivat rannan puihin moikkaamaan ja minä tietysti kaivamaan pähkinää taskusta. Pähkinät upposivat pehmeään hankeen eivätkä tiaiset löytäneet niitä. Kaivoin saappaalla lumet pois ja laskin pähkinöitä paljaalle jäälle. Tintit olivat heti juonessa mukana. Spontaani ruokintapaikka kelpasi. Rohkeammat linnut näyttivät mallia ja aremmat perässä.

  • 3 mustarastasta. Yksi niistä tykkää majailla erityisesti terassin alla. Se lähtee sieltä usein kun avaan ulko-oven. Mustarastas aloitti kevätlaululurittelunsa 23.1.

  • 2 harakkaa päivysti pihan koivussa.

Lintujen, jäniksien, ketun, oravien, metsä- ja valkohäntäkauriin, hirvien ja koiran lumijälkiä oli pitkin poikin pihaa. Koiran jälkiä en olisi välittänyt nähdä.  

Eli yhdeksän lajia tuli kello 11-12 välillä bongattua. Ei mahdottomasti mutta ei huonostikaan. Eri aikaan bongattuna olisi tullut sitten erilainen kokoonpano. 
On se onnea, kun pihassa on lintuja ja niiden liikuskelua ja ääntä.

Nyt naputtelemaan tiedot Pihabongaus-kaavakkeelle ja sitten odotellaan taas Birdlifen yhteenvetoa mitä talvilinnustollemme kuuluu. Toivottavasti hyvää.