26. huhtikuuta 2019

Linnunpönttöremonttia


Ystäväni osti halpamyymälästä linnunpöntön hintaan 5,90 e ja kysyi onko se mistään kotoisin.
No, ei ollut.

Pöntön luukkupohja oli kiinnitetty ainoastaan nahkalipareella. Pöntön ohjeissa luki: ”Jos pohjan lukitus pettää kesken pesinnän koko poikue tuhoutuu.”

Että tuollaisia pönttöjä tehdään, vaikka tiedetään että pohjan kiinnitys on huono. Se aukeaa melkein itsestään. Käsittämätöntä! Laittaisin koko pönttömallin myyntikieltoon.
 Pöntönkorjaushommiin jouduttiin.Tässä muutostyöt:


Ensin piti ottaa suojapelti pois ja vaihtaa se toiseen. Pelti oli reikään nähden liian pieni. Lintuemot kulkevat aukosta tuhansia kertoja pesimäkauden aikana. Höyhenpuku joutuu huonoon kuntoon, jos se hinkaa joka kerta metalliin. Peltireiän sisäpuolelta pitää jäädä puuta näkyviin, kuten tässä kuvassa. 
Onneksi oli isompia lentoaukon peltejä jemmassa.
Aukon koko ei ollut ohjeissa sanottu 28 mm vaan 30 mm. Lisäksi pönttö saisi olla nykyistä 21 cm 6-7 cm korkeampi.

Vesi olisi valunut pohjaan sisään seiniä pitkin, kun pohja oli yksinkertainen. Pohjan päälle laitettiin sisäpohja, ettei pesä kastu.
Nahkalipare-kiinnityksen tilalle laitettiin jämeä rautalankahaka.

Katto oli peitetty omituisella foliolla. Johan siinä kirkkaana päivänä häikäistyisi. ;) Sen päälle laitettiin kattohuovanpala.
Remontin jälkeen pöntön uskalsi ripustaa puuhun. Lyötiin kaverin kanssa vetoa tuleeko siihen ketään pesimään. Minä tietysti toiveikkaana arvelen että tulee.  
Edit 3/2020: Hävisin vedon, pöntössä ei ole pesinyt ketään. Ensi kesän katselen vielä tuleeko siihen ketään ja sitten kokeilen siirtää pöntön toiseen paikkaan. Jos ei sittenkään kelpaa, pönttö on huono. Aina se tietysti saattaa kelvata vaikka ampiaisille tai kimalaisille. 

Jos on vain pieni piha, jonne ei mahdu kuin yksi tai kaksi pönttöä, suosittelen ostamaan laadukkaan pöntön, joka kestää vuosia. Investointi kannattaa, koska laadukas pönttö on helppo tyhjentää ja on mukava seurata lintuperheen puuhia ilman pelkoa poikueen tuhoutumisesta. Hyviä puubetonipönttöjä myydään esimerkiksi täällä https://www.tampereenluontokauppa.fi/linnunpontto

Paljon pönttöjä maastoon vievän, kannattaa opetella nikkaroimaan niitä itse tai pyytää nikkarikaveria rakentamaan puolesta. BirdLife Suomen sivuilla on hyvät ohjeet.