3. huhtikuuta 2019

Kenen intressit voittavat?

Käytä ääntäsi, kun sinulla se on! Äänioikeus ei ole itsestäänselvyys. Eläimet ja luonto eivät voi äänestää, vaikka niillä on kaikkein kaunein ääni.
Ennakkoäänestys alkaa tänään, joten muutama miete äänestämisestä ja politiikasta.
Lainaan muutamia sanoja yhdysvaltalaiselta poliitikolta Bernie Sandersilta:
”Mitä demokratia merkitsee nykyään? Minun nähdäkseni sen tulisi tarkoittaa sitä, että jokaiselle ihmiselle kuuluu yksi ääni. Sen tulisi tarkoittaa, että äänestäminen ja politiikkaan osallistuminen on mahdollisimman yksinkertaista ja vaivatonta. Demokratian tulisi tarkoittaa sitä, että äänestysosallistuminen on yksi maailman korkeimpia eikä matalimpia. Sen olisi tarkoitettava vahvaa poliittista tietoisuutta ja sitä, että ihmisillä on riittävästi tietoa maatamme kohtaavista suurista haasteista.
Miksi ihmiset eivät äänestä? Miksi niin valtava osa kansalaisista on hylännyt poliittisen päätöksenteon ja demokratian? Selitys on yksinkertainen. Ihmiset eivät enää usko hallituksen ajavan heidän etujaan. Ihmiset eivät näe syytä osallistua johonkin, mikä näyttää heidän silmissään lähinnä demokratian irvikuvalta.”
Olen tallettanut Noin viikon uutiset -ohjelmasta tunnetun satiirintekijä Jukka Lindströmin Voima-lehden Vieläkö naurattaa? –haastattelusta tärkeän kommentin:
”Meille on liian kauan hoettu, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, mutta eihän se sitä ole. Oikeasti politiikka on kamppailua siitä, kuka saa päättää ja kenen intressin mukaan mennään. Kun poliitikot sitten ihan oikeaoppisesti ajavat omia kantojaan, ihmiset pettyvät politiikkaan. Jos meille olisi alusta alkaen kerrottu, että politiikka on kamppailua siitä, kenen intressit voittavat, niin ehkä silloin kansalaiset eivät olisi niin pettyneitä politiikkaan.”
Kiitos Lindström! Nyt meille on kerrottu. Otetaanhan opiksi? Meillä on ollut niin surkea ja luonnon kannalta tuhoisa hallitus kuin olla ja voi. Tarvitsemme kipeästi muutosta. Äänestämällä hyviksiä pääsemme pahiksista eroon.

Tarvitsemme päättäjiä, joiden intresseissä on kantaa vastuuta luonnosta ja joilla on kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Luonnolla ei ole äänioikeutta, joten ihmisten on käytettävä ääntään sen puolesta. On todella tärkeää käyttää sitä ääntä (valtaa), joka meille on annettu.

Tämä kuvakaappaus kertoo kenen intressien toivon voittavan. Kunpa vaalitulokset näyttäisivät samansuuntaista grafiikkaa 14.4.