18. maaliskuuta 2019

Rankka kutsumus –kirjasta uusi painos

Kohu hoivakotien ympärillä on johtanut siihen, että 2000-luvun alussa kirjoittamani kirja, on edelleen mitä ajankohtaisin. Ei anna mairittelevaa kuvaa terveyden- ja sairaanhuollosta. Kirja-aineistoni seisoi monta vuotta laatikossa, ensin ullakolla sitten aitassa, ennen kuin lähetin sen kustantamoille tarjolle.

Rankka kutsumus, Sairaanhoitajan päiväkirja julkaistiin ensimmäisen kerran kesällä 12 vuotta sitten. Olen jo silloin esittänyt sitovia hoitohenkilöstömääriä, että hoidon laatu ei kärsisi. Tarttiskohan viimein oikeasti tehdä jotain?

Ote Rankka kutsumuksesta:
”Koska terveyden- ja sairaanhoidon työntekijät ovat valittaneet uupumustaan ja potilaat huonoa palvelua, on sosiaali- ja terveysministeriö halunnut määritellä hoitoalan palveluiden laadun. Sen puitteissa kunnille on annettu henkilöstömääräsuosituksia. Laatusuositustasoja on määritelty, ja on ymmärretty, että henkilöstön riittävyydellä on laadun kannalta suuri merkitys. Nämä ovat kuitenkin vain toimenpidesuosituksia, eivätkä sitovia normeja. Se tarkoittaa, että vaikka laatutavoitteet ja henkilöstön minimimäärät jäisivät toteuttamatta, kunnille ei seuraa siitä mitään. Olisi tärkeää, että kunnat velvoitettaisiin valtion taholta toteuttamaan nämä toimenpiteet sen sijaan, että niitä vain suositellaan.”
Rankka kutsumusta on jälleen saatavilla. Jos joku haluaa tilata, se onnistuu TÄÄLTÄ.