22. elokuuta 2019

Ympäristöahdistus helpottaa, kun tekee jotain konkreettista luonnon auttamiseksi


Tällä viikolla ilmestyi uusi Luonnonsuojelija-lehti ja samalla starttasi Suomen luonnonsuojeluliiton Luonnonsuojelun kasvot -kampanja.

Sain kunnian olla hankkeessa mukana ja valokuvaaja Raisa Kyllikki Rannan kuvattavana. Raisa kiersi neljän kuukauden ajan Suomea kuvaten Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoisia ja nyt hänen työnsä tulokset esitellään Luonnonsuojelija-lehdessä, verkossa ja somenäyttelyssä Instagramissa ja Facebookissa. 
Kuva: Raisa Kyllikki RantaLuonnonsuojelun kasvot -kampanjalla halutaan näyttää ihmiset luonnonsuojelutyön takana. Raisa kertoo miettineensä, keitä ne sadat vapaaehtoiset luonnonsuojelijat ovat, ja mistä tulee se voima jaksaa tehdä vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoiset kertoivat, että ympäristöahdistus on helpottanut, kun tekee jotain konkreettista luonnon auttamiseksi.

Raisa kertoo, että monia vapaaehtoisia yhdistää tietynlainen herkkyys ja hereillä olo: 
”He tuntuvat aistivan tämän maailman asiat herkemmin kuin moni muu. Voisi hyvin sanoa, että herkät ihmiset ovat yhteiskunnan indikaattoreita. He huomaavat muutokset ja aistivat, mitä on tapahtumassa. Olisi tärkeää nähdä heidät niin.”
Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät luonnon puolesta tehtävän työn positiivisuuden. Toiminta saattaa joskus näyttäytyä jotakin vastaan taistelemisena, vaikka kyseessä on lakien noudattamisesta ja hyvän puolesta toimimisesta. Ilman elinvoimaista luontoa, meillä ei ole mitään.

Luonnonsuojeluliiton jäseneksi liittyminen on helppo tapa auttaa luontoa. Tervetuloa ”Norppa-jengiin” mukaan!
 
Kuva: Raisa Kyllikki Ranta
Kuvaukset olivat huhtikuun lopulla. Edeltävänä yönä oli ollut pikkupakkasta. Aamulla oli hyvä sää kuvauksia varten. Haastattelussa ja kuvauksissa meni muutama tunti. Otimme kuvia kukkivien haapojen äärellä järven rannassa ja Mahnalan kansallismaisemissa. Toivon, että luonnon hyväksi tehtävä työ näkyisi kauas laajassa maisemassa.