19. huhtikuuta 2020

Nyt on kirjan aika

Kirjoitin pitkästä aikaa mielipidekirjoituksen. Se julkaistiin eilen Aamulehdessä:


Viime aikoina urheilu-uutiset ovat muuttuneet saman toistoksi: kilpailut siirtyvät tai ovat peruuntuneet, on osanottajakatoa, yt-neuvotteluita ja muita koronakriisin aiheuttamia poikkeuksellisia tilanteita. Välillä tuntuu kuin olisi tehty tikusta asiaa, että olisi edes jotain urheiluaiheista uutisoitavaa. Urheilulle annettu erityisasema kummastuttaa.

Kirjallisuus ei katoa edes poikkeuksellisina aikoina. Suomessa julkaistaan vuosittain tuhansia kirjoja. Kuitenkaan niistä ei ole vakiintunutta uutisointia, vaikka kirjoista saisi aineksia raportteihin joka päivälle, niin radioon, televisioon kuin lehdistöön.

Kirjailija urheilijan tavoin taistelee joskus sekunneista, koettaessaan tallettaa tärkeät sanat ja ajatukset ennen kuin ne katoavat, mutta kirjojen tarkoitus ei ole kilpailla vaan vaikuttaa ihmisen sisäiseen maailmaan. Kirjaa lukiessa ei ole koskaan yksin. Kirjat tuovat uutta tietoa, luovat uusia maailmoja, innoittavat ihmisiä ajattelemaan ja parhaimmillaan tarjoavat lohtua ja toivoa vaikeina aikoina.

Miten mukavaa olisi, jos – edes nyt koronakriisin aikana – media tekisi kirjallisuuskatsauksia, jotta saisimme vastapainoa ikäville uutisille.