7. toukokuuta 2021

Suomi elää luovuudesta

 

Luovan työn tekijät ja järjestöt vetoavat tänään alkavalla ”Suomi elää luovuudesta” -kampanjallaan kulttuurialan arvostuksen puolesta. Kampanja havahduttaa suomalaiset pysäyttävien faktojen äärelle: luovat alat ovat sekä työllisyyden että BKT:n kannalta selvästi merkittävämpiä kuin monet perinteiset teollisuuden alat. Kampanja vaatii arvostuksen palauttamisen lisäksi kääntämään alaan kohdistuneet leikkaukset investoinneiksi.

”Luova työ tuo Suomeen vuosittain noin 8 miljardin euron lisäksi iloa, hyvinvointia ja uusia ideoita. Lisäksi se on globaalisti tunnistettu kasvuala, jota robottikaan ei korvaa. Silti Suomessa luovilta aloilta leikataan tulevaisuudessa jopa kymmeniä miljoonia euroja. Leikataan, vaikka pitäisi ja kannattaisi investoida. Tätä me allekirjoittaneet emme ymmärrä. Tämän me haluamme muuttaa,” kuuluu kampanjan tekijöiden vetoomus

Tekijänoikeuspäivän eli ©-DAYn sateenvarjon alla toimiva kampanja julkaisee toukokuun ajan pysäyttäviä faktoja:

  • Luovat alat ovat monin verroin suurempi työllistäjä kuin esimerkiksi metsäteollisuus, kemianteollisuus tai sähkö- ja elektroniikkateollisuus.
  • Luovien alojen BKT-osuus on samaa suurusluokkaa kuin elektroniikkateollisuudella ja suurempi kuin esimerkiksi paperiteollisuudella, ravintola- ja majoitusalalla, maataloudella tai tekstiiliteollisuudella.

Kampanjan vetoomuksen allekirjoittajina toimivat luovan työn tekijät kaikilta kulttuurin alueilta. Myös kuka tahansa kansalainen voi osoittaa tukensa vetoomukselle kampanjan sivuilla cday.fi.