6. syyskuuta 2023

Etana-arvonta suoritettu, kiitos kaikille osallistujille!

 

Etana-arvonta (eli hidas, pitkään avoinna ollut arvonta) on suoritettu. Asettelin terassille yhtä monta pähkinänpuolikasta kuin oli arvontaan osallistujia (25) sellaiseen paikkaan ja muotoon, että ne olisivat tasapuolisesti edustettuina ja niitä voitaisiin lähestyä mistä suunnasta vain. Jäin odottamaan arvonnan suorittajaa. Arvelin, että joko talitiainen, orava, naakka tai närhi saapuisi pikapuoliin. 

Oravahan sieltä tuli. Otti jo yhden pähkinänpalan mutta laski sen takaisin ja haisteli tarkasti minkä ottaa.

 

Sitten se otti neljä pähkinää, joten tulkitsin sen niin, että kirjoja pitää arpoa kolmen sijasta neljä. Naurattaa kuinka sitten olisi käynyt, jos närhi olisi saapunut, se olisi laittanut kupuunsa pian kaikki, hih hii... Arvonnassa Toisinnäkijän päiväkirjan voittivat: Minna H., Sari L., Markku K. ja Sofianna V. ja olen laittanut heille viestiä.  

Sydämelliset kiitokset kaikille osallistujille! 💓Hienoa saada vastauksianne ja kuulla ajatuksianne, ammennan niistä voimaa! Ehkä tekin saatte näistä vertaistukea ja kanssakulkijuutta.

 

Tiivistelmä arvonnan vastauksista

Arvontaan sai osallistua omalla tyylillä, lyhyesti, pitkästi, joko yhteen tai kaikkiin vastauksiin vastaten. Vastauksistanne kertyi 11 sivua, oho! Jaottelin vastauksia kysymyksittäin, mutta ei se ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Ohessa on lyhennelmä, mutta tästä tuli silti piiitkä postaus. Mutta niin kuin aina: blogin lukeminen on vapaaehtoista. 😉

 

Vastaukset ”Tärkein asia, jonka olet oppinut kirjoistani?” -kysymykseen:

Olen lukenut kirjojasi ensimmäisen ilmestymisestä lähtien ja palaan niiden kaikkien pariin sopivin väliajoin. Kaikista teoksistasi saan valtavasti, mutta Toisinnäkijän päiväkirja on suosikkini. En osaa mainita siitä mitään yhtä tiettyä kohtaa, koko kirja on sellainen, että se nyrjäyttää aivoissa jotain oikeaan asentoon ja muistuttaa mikä tässä elämässä on oikeasti tärkeää. Jos alkaa ahdistaa omat pienet tulot ja vaatimaton ura, tuttavan pramea asunto ja uutuuttaan kiiltävä auto, on oikea aika kääntyä kirjasi puoleen. 

Niin tarinat lapsuudestasi, kuin tuoreemmat päiväkirjamerkinnät ovat minulle merkityksellisiä.

 

**

Voisi kai sanoa, että kirjasi ovat muuttaneet jotain ajatusmaailmassani hyvinkin pysyvästi. ”Irti oravanpyörästä" on ollut se kaikkein merkittävin omalle ajattelutavalleni. Se opetti, että elämänmuutoksen todella voi tehdä ja ympäristöystävällisemmän elämäntavan voi valita. Mistään ei tarvitse luopua, tai sanoisinko, että mikään josta luovut ei ole loppupeleissä kovin tärkeää. Vähemmällä pärjää, ja elämä voi tulla jopa onnellisemmaksi. 

 

Sekin täytyy sanoa, että nykymaailmassa kirjasi erottuvat joukosta, koska ne ovat hyvin poikkeuksellisia: elät aidosti niin kuin "saarnaat". Uskallat ottaa kantaa ja kannustaa muitakin toimimaan samoin. Kirjasi tuntuvat hyvin aidoilta ja rehellisiltä. Niissä raha ei ole tärkeässä roolissa, kuten tuntuu muuten kaikkialla olevan, vaan tärkeintä on kunnioittaa luontoa ja samalla hoitaa omaa hyvinvointia viettämällä aikaa luonnossa. 

 

**

Paras asia, minkä olen oppinut kirjoistasi, on se, että elämän voi tehdä toisinkin. Irti Oravanpyörästä kirja oli minulle täysin mullistava.

 

**
Onni on ihan muuta kuin mitä useimmat ihmiset luulevat.

**

Niin moni ajatuksesi ja mielipiteesi tuntuu niin tutulta, että en pysty nimeämään tärkeintä. Jo pari vuosikymmentä olen kauhistellut maailman menoa. Tuntuu, että tässä maailmassa ei riitä mikään. Ainoa asia, mikä ratkaisee on raha ja maallinen mammona. Ja kaikki tämä tapahtuu ihmisen, luonnon ja eläinten kustannuksella. Välillä aivan oksettaa kaikki. Kun useampi ihminen tajuaisi, mikä tuo ihmiselle rauhan ja kuinka vähällä ihminen oikeasti tulee toimeen ja saa rauhan sisälleen. Luontokuvauksesi ovat aivan ihania. Ja opettavaisia. Myös mieleeni on jäänyt, kuinka myit elämänmuutoksen myötä omaisuuttasi ja tyhjensit nurkista kaiken turhan.

 

**

Se, kuinka korvaamattoman tärkeää on miettiä ja huomioida luonto ja sen eläimet jatkuvasti, sekä nauttia kaikista aivan pienimmistäkin asioista, erityisesti niistä, mitkä ovat ilmaisia. Avata silmänsä kaikelle sille, mitä luonto ja eläimet tarjoavat, ja oppia uutta joka päivä. Ja se, että vaikka yhteiskunta kuinka painostaa, ei ole pakko elää elämäänsä tietyn kaavan mukaan.

 

Oli todella inspiroivaa ja kiinnostavaa lukea tarinaasi siitä, kuinka oikeasti hyppäsit irti siitä oravanpyörästä, ja mitä kaikkea siitä seurasi. Jokainen kirjasi kuitenkin on ollut eri tavoilla ihana ja inspiroiva.

 

**

Parasta kirjoissa on ollut luonnon läheisyys, rauhalliseen maalaiselämään päätyminen kuvauksineen sekä erilaisten oivallusten kerronta joista on ilo lukea. 

 

**

Olen saanut paljon kirjoistasi ja blogikirjoituksistasi jota tarkkailen säännöllisesti onko tullut mitään uutta. Ne luovat yleensä toivoa vaikka saattavat sisältää raskaitakin asioita. Kirjat ja blogi on antaneet tietoa siitä että vaihtoehtojakin on erityisesti töiden suhteen. Olenkin tehnyt lyhennettyä työaikaa noin 10v. En usko että olisin pystynyt tähän ilman kannustustasi kirjojen kautta. Toisaalta kirjojesi sisältämä tieto on vaikuttanut omaan arvomaailmaani. (…) Erityisesti olen jakanut murheen eläinten puolesta. Tuntuu että kukaan ei juuri toimi heidän puolestaan yhteiskunnan tasolla. Metsästys tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta ja ihminen ei ota vastuuta teoistaan. Lyhyesti kirjat on tuoneet lempeän vaihtoehdon kiireiseen elämään, ei tarvitse juosta rahan perässä, vähemmän on enemmän, luonnosta sen puista, hiljaisuudesta ja eläimistä voi tuntea puhdasta onnea ihan heidän olemassa olostaan vain. Syvä yhteys luontoon tuo sisäistä mielenrauhaa.

 

**

Kirjojesi tärkein oppi on ehkä se että voi elää täysin täysipainoista elämää, jopa laadullisesti parasta elämää kun päästää irti materiasta ja siitä että täyttää päivät älylaitteilla ja tosi-tv:llä. Koska ihminen on tasapainossa vain kun se on luonnon kanssa tasapainossa. Siihen ei tarvita mullistavia energiahoitoja, eikä retriittejä, vaan viisaus elämää kohtaan. Mä en osaa parasta asiaa kirjoista sanoa koska niitä olisi niin paljon, mutta huumori osuu ja erityisesti jäi mieleen pamfletti-pefletti, juuri sama aina tullut mieleen ja sitä pyllynalusta on vaikea yhdistää kirjoittamiseen.

 

**

Luen tällä hetkellä kirjaa ”irti oravanpyörästä.” Se on toiminut minulla herättelijänä moniin asioihin ja arvoihin.

 

**

Tärkeintä, mitä kirjoistasi olen oppinut, on luonnon vaaliminen ja kunnioittaminen ja minusta yhtä tärkeää, myös oman elämän hidastaminen. Vähemmälläkin kerkiää. 

 

**

Tärkeimmät asiat onnellisuuteen ja yhteyden kokemiseen ovat jo olemassa, ne löytyvät kun ulkona avaa aistit; silmät ja korvat ja hiljentyy kuuntelemaan ja katselemaan

 

**

Yhtä tärkeintä oppia on vaikea sanoa, niitä on niin monta mutta lintujen seuraamisen ja talviruokinnan ilon olen saanut sinun innostamana. Kiitos. Linnut tuovat niin valtavasti eloa ja iloa elämään. Kunpa jokainen huomaisi tämän.

 

**

Tärkeimpiä asioita, mitä sinulta olen oppinut, on se että minulla on jo kaikki. Minun ei tarvitse ostaa metsätilaa eikä kukallisia puutarha-hanskoja. Voin tehdä ja soveltaa niillä asioilla, joita jo on.

(…) Ihminen ON luontoa, vaikka sitä tärvelee ja tuhoaa. Luontoa ja maata hoitamalla, ihminen lopulta hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla myös itseään. Tämä on sinun oppisi minulle.

 

**

Tärkein asia, jonka olen oppinut kirjoistasi, lienee se, että ei kannata odottaa vaikkapa eläkeikää/lomaa/vapaapäiviä. Se, että haluaa päästä lomalle omasta elämästä, on merkki siitä, että on syytä tarkistaa omaa elämää. Arkea pitäisi järjestää kestävästi niin, että siitä nauttii. Silloin ei tarvitsekaan hirveästi lomaa eikä välttämättä jäädä edes eläkkeellekään. Tuo ajatus on tullut mieleeni monta kertaa uudestaan, aina kun olen kuullut ihmisten sairastumisista ja kuolemista. (…) Jos asioita on liikaa ja huomaa, että arki on enää vain päivittäistä taistelua, pitää (saada) tehdä muutoksia arkeen. Toivoisinkin, että yhteiskunta heräisi tähän. Olisi vähemmän pahoinvoivia ihmisiä, eikä tarvitsisi jakaa ihmisiä "työikäisiin" ja "eläkeläisiin", jos he voisivat itse päättää, minkä verran ja mitä jaksavat tehdä.

 

**

Matkan varrelle on mahtunut monta oivallusta kirjojen parissa. (…) Kirjoissa on minusta hyvin kerrottu, mitä omannäköinen elämä vaatii ja mitä se antaa, rehellisesti ja kaunistelematta. Muistaa samalla, kuinka mielekästä ja arvokasta itse tehty elämä on. Nyt voin vielä vain lukea elämästä luonnon mukana, sen keskellä ja sen rytmissä. Kunpa jonakin päivänä. 

**

Aika montakin tärkeää asiaa - yhtenä tärkeänä se että vähemmän on enemmän sekä sen että kirjasi ovat kovin ajankohtaisia vuodesta toiseen. Ja jopa nyt ehkä vielä enemmän ajankohtaisia. Esimerkiksi: mitä enemmän omistaa tavaraa, sen työläämpää käytännössä on - "tavaroiden omistaminen vie tavattoman paljon energiaa" (Toisinnäkijän päiväkirja, S. 20)

 

 

Vastaukset ”Mikä on lempikohtasi jostain kirjastani ja miksi?” -kysymykseen:

 

Lueskelin Toisinnäkijän päiväkirjaa ja kyllä siinä on paljon todella ajankohtaista asiaa, ei millään uskoisi että kymmenen vuotta on vierähtänyt. (…) kirjan ansiosta aloitin painamaan jarrua tietoisesti ja karsimaan sellaista, mikä vie energiaani eikä anna sitä.  Kirjassa on monia suosikkikohtiani, mutta s. 63 Toisinnäkijän päiväkirjasta koko 31. lokakuuta kirjoitettu kappale on yksi lemppareistani. 

 

**

Yksi lempikohdistani on Irti oravanpyörästä -kirjassa, kun unohduit katselemaan lintujen touhuja ikkunasta pariksi tunniksi niin, että aamukahvisikin jäähtyi kuppiin. 

 

**

Lempikohta kirjoistasi: luontokuvaukset.

 

**

Minulla on varmaan monta lempikohtaa, mutta kaksi niistä voisin nostaa tässä esiin. Ensimmäinen on "Irti oravanpyörästä"-kirjasta (s. 118-119). Tuo keskustelu sinun ja ystäväsi välillä on jäänyt aina mieleen. Tuli heti sellainen tunne, että joku vihdoinkin ymmärtää! (…) Pelto- ja keräilytyöt ovat aivan oikeita töitä, vaikka yhteiskunta sitä ei näe. On myös äärimmäisen tärkeä ottaa huomioon (…) vuodenaikojen mukaan eläminen. Olisi niin tärkeä, että ihmiset ymmärtäisivät sen. Uskon, että he voisivat myös taas paremmin, luontohan on meidän koti. Minusta tuntuu jotenkin tosi ankealta, että vuodenajasta toiseen sama rytmi toistuisi eikä otettaisi huomioon luonnon vaihteluita, säätä... sehän on kuin eläisi jossain bunkkerissa. Ehkä juuri se on nykyajan vitsaus ja yksi pahoinvoinnin lähde.

 

Toinen lempikohtani on "Toinen tie"-kirjasta (s. 314-315). Perustulo/kansalaispalkka olisi niin tärkeä asia. "Lukemattomia töitä voitaisiin jättää tekemättä, kun niitä ei tarvitsisi tehdä vain rahaa saadakseen. Lukemattomia töitä pitäisi tehdä, mutta nyt joudumme jättämään ne tekemättä, kun niistä ei saa välttämätöntä elantoa." (Perustulo) "...antaisi energiaa eikä veisi sitä kuten nykyiset sosiaalietuudet, jotka näkevät ihmisen vain epäsuotuisiin tilastoihin joutuneena kulueränä, josta koetetaan päästä eroon." Olen aivan samaa mieltä. (…) "työttömiä" nähdään loisina, kulueränä, arvottomina, turhina. Uskon, että suurin osa ihmisistä tekisi hyvää tälle maailmalle oman jaksamisensa mukaan, kun siihen vain olisi mahdollisuus ja ilmapiiri muuttuisi vähän (tai paljon). Nythän palkkatyöllä on itseisarvoa, toisin kuin luonnolla, toisilla eläimillä ja monella ihmisellä. Mitä se palkkatyö sisältää tai aiheuttaa, siinä ei ole väliä. Raha on aina se, mikä ratkaisee.

 

**

Kiitos, että tässä usein toivottomalta tuntuvassa maailmassa annat toivoa, että "kaikki on mahdollista". (…) Tällaiselle erityisherkälle on tehnyt niin hyvää löytää erityisherkkä ystävä kirjojesi ja blogisi kautta. Sillä ystävyyttä koen kanssasi niin samanlaisen ajattelumaailman kautta. Se, että paljastat herkkyytesi ja kerrot mielipiteesi ja toimit niiden mukaan, antaa rohkeutta myös muille tehdä samoin.  

 

**

Lempikohtani on kirjassa Linnunlaulua ja varoitushuutoja s.57 kun satakieli laulaa. Lisäksi kaikki kohdat, joissa ihaillaan kevään ja vuodenaikojen etenemistä ja vaihtelua 💚

 

**

Luonnonlapsena luonto on ollut läheinen lapsuudesta asti. Kaarinan kirjoja lukiessani aistini aukesivat vielä uudella tavalla. Luontohavainnot kirkastuivat, ihastelin ja ihmettelin mitä kaikkea on tarjolla. Hyvän jakaminen, anteliaisuus tulee usein takaisin ja voimaannuttaa. Parasta on yksinkertaisuus joka tuo moninkertaisen ilon. Aina ei voi kyyneleiltäkään välttyä mitä näkee tai kokee. Elämään kuuluvaa ja sielua puhdistavaa. Oman tien kulkijana on hyvä taivaltaa. Tärkein asia on kunnioitus luontoa kohtaan.

Sydämellinen kiitos Kaarina kirjojesi teksteistä!

 

**

Kirjoissa on vaikka kuinka paljon itselleni merkityksellisiä kohtia, mutta yhtenä hauskana tapauksena on jäänyt mieleen Irti oravanpyörästä -kirjassa oleva kertomus Pontsosta. (…) Se muistutti siitä, miten paljon me ihmiset keräämme vaikutteita ympäriltämme ja kuinka paljon ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat ajatuksiimme. (…) Samoin tarina muistutti siitä, että meillä ihmisillä on vastuu tällä planeetalla myös muista kuin itsestämme. Olemme vastuussa luonnon ja eläinten hyvinvoinnista, ja tiedon hankkimisesta siitä miten sitä voi edistää. On parempi luopua, ja saada jotain merkityksellistä tilalle, vaikka kuinka pieneltä asialta se itsestä ja varsinkin muista ihmisistä vaikuttaisi. 

 

 

Vastaukset ”Mikä on blogipostaukseni, joka on jäänyt jostain syystä mieleesi?” - kysymykseen:

 

Blogipostaus, joka jäi mieleeni oli sellainen, missä kerrottiin mm. kimalaisten käyttäytymisestä. Olen siitä lähtien - jo usean vuoden ajan - joka kesä muistuttanut lapsilleni, ettei kimalaisia tarvitse pelätä, eikä huitoa. Että "kimalaiset on kilttejä" ja "te vaan olette osuneet sen lentoreitille, niin sillä menee "navigaattori" sekaisin, minkä vuoksi se jää hetkeksi pörräämään teidän ympärille ennenkuin löytää takaisin kulkureitilleen".

 

**

Kuvat näissä sinun postauksissa on aivan ihania!

 

**

Blogissasi olen tykännyt luontojutuista (…) Sekä erilaisia näkökantoja koskien esim. metsähakkuita. On todella järkyttävää nähdä nykyisten metsähakkuiden jälkiä luonnossa. Kaikki on kuin raiskattu ja eläimet menettäneet kotinsa. Eli vaikea on nimetä jotain yksittäistä asiaa, vaan kokonaisuus ratkaisee. Ja sillä kai aina ilahdunkin, kun huomaan uuden päivityksen blogissasi.

 

**

Rakkautesi lähiluontoon näkyy sekä blokeissasi, että varsinkin viimeisessä kirjassasi. Yksityiskohtana on mieleeni jäänyt jonkin vajan tms. korjaus, jota ei voinut tehdä, koska silloin olisi pitänyt jotenkin siirtää tai hävittää sen nurkassa oleva muurahaispesä, joten korjaus jäi suorittamatta.

 

**

Sanotaan: "Kauneus on katsojan silmissä" :) mutta näin "kaukokatselijana-lukijana" - nähden niin sisäisen kuin ulkoisen kauneutesi Blogipostaajana - luen ajatuksiasi mielelläni :)

 

**

Kaikki erilaiset "vinkki"postaukset, sellaisetkin joissa on ollut kyse ihan pienistä asioista, kuten esimerkiksi perhosbaariohje postaus. Kaikki pienetkin vinkit mitä olen Sulta saanut, ovat olleet mulle todella tärkeitä ja herättäneet minussa paljon inspiraatiota, ajatuksia ja intoa. Lisäksi puhelimen käyttöön/älypuhelimiin liittyvä postaus oli itselleni hyvin ajatuksia herättävä, ja itselläni ilahdutti kovasti huomata, etten ole yksin ajatusteni kanssa.

 

**

Monikin blogitekstisi on ollut koskettava, suoraan ihon alle menevä. Nyt voisin sanoa, että esimerkiksi tämä viimeisin tekstisi, ja varsinkin sen loppuosa on ihana ja voimaannuttava. "Sydämessä voisi kantaa vihaa, mutta ei se kannata." "Kannattaa keskittyä hyvään." "Tärkeintä on elää omien arvojensa mukaan."

 

**

Tärkein asia minkä olen oppinut kirjoista ja blogia lukiessani on metsän/puiden tärkeys meille.
Parhaita kohtia kirjoissa ja blogissa on Alhonlahden rauha/hiljaisuus ja eläinten luottamus sinuun.