2. helmikuuta 2012

Pakkasen hyvä puoli

Nyt kannattaa ottaa hyöty irti Siperiasta tulleesta kylmästä rintamasta!

Nosta pakastimen korit suoraan pihalle, parvekkeelle tai tuuletusparvekkeelle ja sulata pakastin.

Se käy käden käänteessä, sillä nyt pakasteet säilyvät ulkona jopa kylmempinä kuin pakastimessa. Pahinta on sulattaa pakastin vasta kesällä. Silloin kun sinne pitäisi lastata uudet marjat ja säilöttävät. Jää on kertynyt pakastimen seinille eikä tilaa ole uusille pakastettaville.
Kesäkuumalla pakastinta sulattaessa pakasteet pitää vuorata kylmälaatikoihin, sanomalehtiin, siirtää ja suojata maakellariin tai jääkaappiin. Voi sitä räpeltämistä!

Kun näin puolessa välin vuotta (satokauteen nähden) sulattaa pakastimen, tulee tehtyä samalla inventaariota. Mitä aarteita pakastimen kätköissä löytyy? Mitä aterioita niistä voisi tehdä? Ruokalasku pienenee heti, pakasteet tulee järjesteltyä ja hyödynnettyä. Tilaa muodostuu kesään mennessä kuin itsestään. Liian usein sullomme pakastimen täyteen ruokaa ja unohdamme mitä kaikkea syötävää siellä on.

Mikä parasta, moinen sulattamisruljanssi on kesältä pois. Sen kun vain nauttii kesästä, kerää sadon ja säilöö. Silloin pakastimessa on tilaa myös itse tehdylle mehujäälle, jota nyt ei ajattelisikaan popsivansa. Maustettua jäätä imeskellessä, kun Venäjältä on tullut vaihteeksi + 30 asteen helle, voi ihmetellä miten kummasti me sopeudumme jopa 60 asteen lämmönvaihteluihin.